nieuws

'Rotterdam krijgt herdenkingsmonument voor Molukkers'

Er komt een herdenkingsmonument ter ere van de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland. De gemeente Rotterdam heeft daar toestemming voor gegeven, zegt Tweede Kamerlid Grace Tanamal, die betrokken is bij de realisatie van het monument. De gemeente bevestigt dat er gesprekken worden gehouden over het monument.
Het initiatief komt van de Molukse gemeenschap uit Krimpen aan den IJssel. "Sinds een aantal jaar organiseren we
een wandeltocht vanuit Krimpen naar Rotterdam om te herdenken dat de eerste Molukkers in 1951 arriveerden aan de Lloydkade in Rotterdam", vertelt Karin Pattikawa.
"In 2015 eindigde The Walk aan de Lloydkade en realiseerden we ons dat er aan de kade niets gemarkeerd staat dat ons aan deze geschiedenis herinnert. Toen is het idee ontstaan." De Molukkers hopen dan ook dat het monument op de Lloydkade komt.
Palmboom
Andrew Roos heeft wel een idee hoe het monument eruit moet komen te zien. "Het beeld van een moeder met een kind op haar armen onder een palmboom en een man die zijn koffer meeneemt op de loopplank van een schip."
Tanamal vroeg minister Lodewijk Asscher van Integratie zich in te zetten voor de komst van het monument. Asscher ging in gesprek met burgemeester Aboutaleb, die laat weten dat de gemeente positief is over een monument. "Hoe het eruit gaat zien en wie het betaald, is nog niet duidelijk. Daarover gaan we in gesprek met de gemeente", zegt Tanamal.
66 jaar
Molukkers herdachten dinsdag de aankomst van de eerste KNIL- en Marine-militairen en hun gezinnen uit Nederlands-Indië. Precies 66 jaar geleden meerde het eerste schip aan. In totaal kwamen 12.500 Molukkers naar Nederland. Bij aankomst wachtte een deceptie. Ze werden opgevangen in kampen als Westerbork en ontslagen als militair.
De herinneringen van oud-KNIL-militairen en hun gezinnen mogen volgens de Stichting Moluks Historisch Museum niet verloren gaan. Ze hebben daarom een aantal oud-KNIL-militairen en Marine-Molukkers geïnterviewd.
Tijdens de herdenking werden de beelden voor het eerst getoond. Daarnaast werd een minuut stilte gehouden voor de overledenen en was er Molukse muziek.

'Dik in de 90'

Glenn Haulussy, voorzitter van het Moluks Historisch Museum, was bang dat de herinneringen van de eerste generatie Molukkers in Nederland zouden vervagen.

Ook zijn zijn eigen vader Albert is geïnterviewd. Hij kwam op 19-jarige leeftijd helemaal alleen als verstekeling naar Nederland. "Eigenlijk met het vooruitzicht, je verblijft hier tijdelijk en dan is het een permanent verblijf geworden", licht Haulussy toe.
"De oudsten zijn inmiddels dik in de 90 en ik denk dat ze er over vijf jaar niet meer zullen zijn. Dan is het belangrijk dat dat verhaal in ieder geval bewaard blijft voor de komende generaties."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl