nieuws

'Internationale' Hoekse Lijn geëerd met tentoonstelling

In de hal van Rotterdam Centraal staat een tijdelijke fototentoonstelling over de geschiedenis van de Hoekse Lijn. De spoorlijn van Rotterdam naar Hoek van Holland behoort binnenkort tot het verleden, maar niet voordat er herinneringen worden opgehaald.
De allerlaatste trein rijdt over tien dagen. Daarna stopt de NS met het treinvervoer op deze lijn. De RET gaat er dan vanaf september met metro's rijden.
Emoties
Om afscheid te nemen heeft de NS de tentoonstelling opgezet. In de hal staat een aantal zuilen met daarop foto's en verhalen. Die zijn aangeleverd door onder andere reizigers en NS-personeel.
"We nemen echt afscheid van die lijn. Zeker omdat we daar zo lang gereden hebben, gaat het gepaard met heel veel emoties, bijzondere verhalen en mooie beelden", zegt Martijn Verhaegh van de NS.
Internationaal
Veel aandacht is er voor de internationale treinen. De Hoekse Lijn was vroeger een van de belangrijkste spoorlijnen voor internationaal treinverkeer.
Reizigers die van en naar Engeland gingen met de boot konden door middel van de trein naar alle uithoeken van Europa. Zo kon je naar Zwitserland, Duitsland, maar ook naar Rusland en zelfs Peking kon - met eén overstap - vanuit Hoek van Holland worden bereikt.
Door het steeds goedkopere vliegverkeer en de opening van de Kanaaltunnel is het internationale treinverkeer naar en vanuit Hoek van Holland uiteindelijk helemaal gestopt. In 1993 reed de laatste 'Warszawa Express' naar Warschau. Nu rijden er nog alleen maar stoptreinen.
De tentoonstelling in Rotterdam Centraal is nog tot en met zondag te bezoeken.