nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Kim van Schie

Nog een paar dagen en dan verschijnt "Hallo Lieverd". Een boek van voormalig TV Rijnmondverslaggever Kim van Schie over de rollercoaster waarin ze terechtkomt als ze, samen met haar man Menno, besluit om een klein meisje te adopteren uit Nigeria.
"Hallo lieverd, dat waren zo'n beetje de eerste woorden die ik tegen Pauline zei", zegt ze over de titel van het boek. "Het is heel gek dat je je kind voor het eerst ontmoet als ze al tweeënhalf is. Dan zit je daar op een bankje in de gang, in een tehuis in Nigeria. Op dat moment heb je zó lang gewacht.
Het liefst wil je je dochter helemaal kapot knuffelen als ze komt aanlopen. Maar dan zie je die bange oogjes die naar jou kijken. Zij weet helemaal niet wie je bent en wat voor intenties je hebt. Dus dan moet je heel rustig blijven zitten, niet huilen en geen onverwachte beweging maken. Ik zei alleen maar "hallo lieverd!'. En daarna kwam ze naar me toe."
"Kwetsbaar, rauw en eerlijk", staat er op de achterflap van het boek over de manier waarop Kim het verhaal over het ontstaan van haar gezin ontrolt. Tijdens een interview blijken het synoniemen voor haar eigen jeugd in Rotterdam-Charlois, Hoogvliet en Spijkenisse.
Eerlijkheid, zegt ze, stond thuis met stip op de lijst van normen en waarden. In haar puberteit zocht ze niet al te zachtzinnig de grenzen op. Terwijl ze tegelijkertijd fijngevoelig was, om niet te zeggen breekbaar.
Dat ze een boek heeft geschreven, is niet verwonderlijk. Pen en papier waren al vroeg een uitlaatklep voor alles wat ze meemaakte. Als intens rouwende 15-jarige na het dodelijke ongeluk van haar eerste vriendje, als met dreadlocks getooide tequila-liefhebber en als Bon Jovi-fan in de gabberscene.
Luister door een klik op de blauwe iconen hierboven naar de audioverhalen van Kim van Schie.