ZOMER

Knallende kurken en ijsblokjes: de do's en don'ts van een glas wijn in de zomer

"Voordat ik alcohol mocht drinken, las ik al over wijn. Het is het hele pakket, alles wat met smaak te maken heeft, vind ik interessant"
"Voordat ik alcohol mocht drinken, las ik al over wijn. Het is het hele pakket, alles wat met smaak te maken heeft, vind ik interessant" © Privéfoto
Met de zomerse temperaturen de afgelopen en komende dagen is wijn een welkome verkoeling. Maar wat is eigenlijk de perfecte wijnsoort voor de zomer? En wat doe je wel of juist niet met een wijn op het terras? Kun je een wijnfles omgekeerd in de koeler zetten als de wijn op is? Rijnmond vroeg het wijnkenner Magda van der Rijst.
De Rotterdamse Van der Rijst werd in 2020 nog uitgeroepen tot wijnvrouw van het jaar. "Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd in eten en drinken", legt ze uit. "Voordat ik alcohol mocht drinken, las ik al over wijn. Het is het hele pakket, alles wat met smaak te maken heeft, vind ik interessant. Ik schrijf er ook graag over."

Welke wijn drink je wanneer, bij welke maaltijd en bij welke temperatuur?

"Je moet absoluut drinken waar je zelf zin in hebt", vindt Magda. "Het is onzin dat je bijvoorbeeld iets niet mag drinken bij een maaltijd, omdat het niet klopt. Als je het lekker vindt dan drink je die wijn gewoon."
Pasen is vaak een omslagmoment als het gaat om rode en witte wijn, ziet ze. "Daarvoor drinken mensen vooral rode wijn, bij Pasen drinken we opeens allemaal witte wijn. En als het echt lekker weer wordt, komt de rosé in beeld."

Welke wijn is de beste keuze op het terras met zomerse temperaturen?

"Van de wijnsoorten die de meeste mensen wel kennen, pak je bij warm weer het liefst een Pinot Grigio. Een Chardonnay kan natuurlijk ook als je dat lekker vindt, maar die is altijd wat ronder en zwaarder. Een Pinot Grigio haal je zo uit het ijs en is lekker om koud te drinken."
"Een Sauvignon Blanc is ook een aanrader voor in de zomer. Maar ook een Viognier zie je steeds meer op de kaart. En vergeet de Grüner Veltliner en de Riesling niet. Je kan ook op het terras een keer voor iets spannenders gaan, uit Italië bijvoorbeeld. Dan is een Pecorino een goeie. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wat je normaal lekker vindt, en vragen wat er op de kaart staat dat daarop lijkt."

Kun je een rode wijn gekoeld drinken?

"Er zijn ook rode wijnen die horeca gekoeld kunnen schenken, dat kan echt lekker zijn. Dat moet dan wel een soepele wijn zijn, bijvoorbeeld een Pinot Noir. Absoluut een do."

Is het geoorloofd om ijsblokjes in je wijn te gooien?

"Ook daarin vind ik: als je het lekker vindt, moet je het vooral doen. De meeste mensen doen geen ijs in een bijzondere wijn. Als jij een mooie fles wijn bestelt, en die daarom graag wilt proeven, dan zorg je ervoor dat de wijn de goede temperatuur heeft. IJsblokjes helpen daarbij niet, want dat verdunt de smaak. Maar als jij gewoon lekker je Pinot Grigio drinkt, of een rosé erbij pakt, en je vindt het juist lekker dat het niet zo zwaar en heftig is, doe er dan lekker ijs in.
Er zijn ook genoeg wijnen die daar geschikt voor zijn. Sommige ook niet. Maar een wijn die heel aromatisch is, zoals een wijn van de muskaatdruif, daar kan je dan wel wat ijs bij doen. Die blijft alsnog lekker smaken."

Is het gebruikelijk om een lege wijnfles op de kop in de koeler te stoppen?

"Nee, dat is niet de bedoeling. Dat is toch een beetje plat. Je kan de lege fles wel rechtop naast de koeler zetten. Dan ziet de bediening het ook."

Hoe en waarvoor proef je een fles of glas wijn?

"Als ik zelf een wijn proef, ruik ik eerst. Als je dan iets raars ruikt, hoef je niet meer te proeven. Als de wijn bij het proeven een beetje gek smaakt, bijvoorbeeld anders dan de vorige keer dat je 'm hebt geproefd, kan je dat altijd aangeven. Je kunt vragen of de bediening de wijn zelf ook even proeft ter controle. Het kan ook dat de wijn te koud is, of soms te warm. In sommige horeca is het de gewoonte om een wijn die per glas geschonken wordt ook te laten proeven. Dan kan je aangeven of je het lekker vindt of liever een andere neemt.
Ik kan me voorstellen dat het soms best spannend is om een opmerking over een wijn te maken als het niet smaakt zoals je verwachtte. Maar doe het gewoon. In het ergste geval zijn ze het niet met je eens!"

Hoe houd je een glas wijn vast?

"Je houdt je glas aan de bovenkant van de steel vast. Dat doe je vooral omdat je anders het glas vies maakt en je de wijn opwarmt met je handen.
Wijn smaakt ook het beste in een wijnglas. Dus drink, als het kan, ook op het terras een wijntje uit een wijnglas en niet uit waterglazen. Ook een mousserende wijn kan je in een wijnglas vragen in plaats van een flute, dan komen de smaken beter vrij.

Mag je de kurk van mousserende wijn laten schieten?

"Als je de wijn zelf moet openmaken moet je altijd je hand op de kurk houden. Het is natuurlijk heel leuk om zo'n kurk te knallen, maar dat is wel een don't. Het is best gevaarlijk, want hij knalt er zo uit en je weet niet waar 'ie terechtkomt."