nieuws

'En dan komt die Holocaust ineens heel dichtbij'

Hoe kun je het best met scholieren praten over de Holocaust? Tientallen docenten en directies van scholen hebben daarover woensdagmiddag met elkaar gesproken in het Stadsarchief in Rotterdam.
Vorig jaar riep de Rotterdamse gemeenteraad scholen nog op om aandacht te geven aan de Jodenvervolging. Een goede zaak vinden docenten en betrokkenen.
"Wat er met Anne Frank is gebeurd is heel bekend, maar wat er hier in Rotterdam gebeurde is veel minder bekend.
Als je hier in Rotterdam opgroeit en in Rotterdam woont is het van buitengewoon belang dat je dat weet", vertelt Arie de Bruin van Stichting Loods 24.

Palestina

Veel leerlingen halen hun schouders op over de Holocaust. Ze vinden de moord op zes miljoen joden iets van het verleden. "We moeten kijken naar wat er nu gebeurt in Palestina en het Midden-Oosten", zegt een van hen.
De Bruin is het met de leerlingen eens dat er in het onderwijs ook aandacht moet zijn voor hedendaags onrecht in het Midden-Oosten.

Geboeid

Hij denkt dat de leerlingen geboeid kunnen worden door het verhaal over de Holocaust te beginnen in het hier en nu. "We hebben het over de wereld waarin zij wonen, we hebben het over Rotterdam.
We zeggen: waar jij nu woont, daar woonden toen ook gezinnen, misschien wel met kinderen van jouw leeftijd. Zullen we eens kijken wat er met die kinderen is gebeurd? En dan komt die Holocaust ineens heel dichtbij."