nieuws

Rotterdamse school in Londen:'Overal was politie en heel veel sirenes'

Leerlingen van openluchtschool De Recon in Rotterdam zijn op excursie in Londen door het oog van de naald gekropen. Ze waren op het moment van de dodelijke aanslag woensdag bij het Britse parlement in Westminster Abbey. Dat is daar vlakbij.
Bij de aanslag zouden vier mensen zijn gedood. De doden zijn drie agenten en de vermoedelijke dader. Zeker twintig mensen raakten gewond. Mogelijk loopt dat aantal nog op.
De aanslagpleger reed met een auto in op mensen op de Westminster Bridge. Daarna stapte hij uit en liep naar het parlementsgebouw. Daar viel hij agenten aan met een mes, waarop hij werd doodgeschoten.
Docent Ellen Luimes was met 24 leerlingen en drie mededocenten in Westminster Abbey. Ze verzorgde als docent Engels een rondleiding voor de scholieren van de school voor chronisch zieke leerlingen.

Deuren dicht

"Ik merkte eerst niet zoveel, want ik was bezig om de leerlingen te helpen met het downloaden van een audiotour. Ik heb wel gezien dat de deuren dichtgingen, maar daar heb ik geen acht op geslagen."

Niet ongerust maken

"Op een gegeven moment kregen we inderdaad informatie dat er een probleem was in de buurt en dat er was geschoten. We zijn daarop doorgegaan met waar we mee bezig waren, ook om de leerlingen niet ongerust te laten maken."
"Een leerlingen kreeg een bericht van zijn moeder dat er een aanslag was gepleegd in Londen. En toen konden we niet meer net doen alsof er niets aan de hand was. We hebben de leerlingen ingelicht en hebben er met elkaar over gepraat."
De leerlingen en de docenten van de Rotterdamse school zijn niet langer dan drie kwartier in de Westminster Abbey gebleven. Zodra de dader was opgepakt is het gebied weer vrijgegeven en konden de scholieren de kerk verlaten.

Sirenes

"Overal was politie, heel veel sirenes. Dat is ook wel een beetje naar natuurlijk. Maar alles kwam toen wel weer op gang. Ik heb niet zo heel veel gekke dingen gezien. Alles was afgezet. Dat zie je wel."

Cool

"We hadden geen angst. De leerlingen waren heel cool. We kennen hen goed en zij ons, dat is heel vertrouwd."
De scholieren zijn per bus naar hun hostel buiten Londen gebracht. Donderdag komen ze weer naar huis.