GGD

GGD Rotterdam-Rijnmond: volgende week starten met vaccineren tegen apenpokkenvirus

Vaccinatie
Vaccinatie © Rijnmond
Na Amsterdam en Den Haag, begint ook Rotterdam met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Alleen mensen die het meeste risico lopen om het virus te krijgen, ontvangen een prik. Het vaccineren start volgende week donderdag 4 augustus, zegt Timo Boelsums van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Wie krijgen het vaccin tegen het apenpokkenvirus?

Het gaat om hoogrisicogroepen. Dat zijn mannen die veel wisselende seksuele contacten met andere mannen hebben. Die vinden ze door na te gaan wie zich vaak laten testen op SOA's en door uit te zoeken wie de PrEP-pil slikken. Dat is een pil die preventief werkt tegen HIV. Zij worden opgeroepen.

Om hoeveel mensen gaat het?

Landelijk zijn het ongeveer 30 duizend mensen. In onze regio gaat het om 2 duizend mensen.

Wanneer en waar wordt gevaccineerd?

De start in onze regio is op 4 augustus en de vaccinaties worden op Rotterdam The Hague Airport gezet.

Wat weten we over het apenpokkenvirus?

Het komt met name voor in Afrika, maar het verspreidt zich nu ook in het Westen. Het wordt met name overgedragen via intensief intiem contact. Dat zijn ook de mensen die het hoogste risico lopen.

Hoe herken je het virus?

Het begint met algemene ziekteverschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarna kunnen vlekjes ontstaan, die overgaan in bultjes en blaasjes. Bij een klein deel kan ook ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm ontstaan.

Lopen andere mensen dan de genoemde groep geen risico?

0 procent bestaat niet in de geneeskunde, zegt Timo Boelsums van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Gelukkig komt het nog niet heel vaak voor in Nederland. Het is niet zo verspreid als het coronavirus.