BIESBOSCH

Uniek seizoen voor de visarend in de Biesbosch: drie paren brengen ieder drie jongen groot

Visarend in de Biesbosch
Visarend in de Biesbosch © Boswachter Joey Braat
Wat fladderen, opstijgen en snel weer dalen. De avonturen van drie jonge visarenden in een van de nesten in de Biesbosch waren de afgelopen tijd via de webcam van Beleef de Lente ieder moment van de dag te volgen. Het laatste jong maakte afgelopen week de eerste vlucht. Boswachter Joey Braat kijkt terug op een bijzonder broedseizoen.
"Het allermooiste is dat het broedseizoen weer goed is afgerond", vertelt Braat trots tegen RTV Dordrecht. "Het is echt wel uniek dat er drie kuikens zijn groot gebracht." Een visarend krijgt maximaal drie eieren. "Het is dan hartstikke mooi als er drie ook daadwerkelijk uitvliegen."
Een visarend met drie jongen
Een visarend met drie jongen © Beleef de Lente
Het is niet bij maar drie jongen gebleven afgelopen maanden. Uiteindelijk zaten er drie paren in het gebied, en allemaal kregen ze drie jongen. "Zo kan je zeker zeggen dat het een goed seizoen is geweest", legt de boswachter uit. Van de vier á vijf nesten die in Nederland zijn vastgesteld, ligt dus het grootste deel in de Biesbosch.
Het is voor de Biesbosch belangrijk dat de visarenden zich hier vestigen. "Het laat zien hoe voedselrijk het gebied nu is", vertelt boswachter Joey Braat.

De hoogtepunten

Voor Braat was het feit dat de visarenden in maart de Biesbosch wéér wisten te vinden een hoogtepunt. "Het is goed om te zien dat ze nu toch trouw terugkomen." Het mannetje kwam dit jaar, zoals gewoonlijk, eerder aan. Het was even spannend of het vrouwtje op tijd aankwam, maar ook zij kwam gelukkig terug naar haar vaste nest.
Ook was het spannend welk mannetje mocht blijven. Er waren er namelijk twee aangekomen op hetzelfde nest. Maar ook dit kwam uiteindelijk goed.
Een andere climax voor Braat was de komst van het eerste ei. "Dat is natuurlijk een mooi moment." Maar ook zodra de vogels uiteindelijk gaan vliegen. "Ja, dat zijn echt wel de hoogtepunten van het seizoen."
Visarend legt eerste ei
Visarend legt eerste ei © Vogelbescherming/Beleef de Lente

Sierlijke roofvogel

Braat geniet volop van de roofvogels, die nu boven de Biesbosch hun eerste vlieguren maken. "Vooral de manier van jagen is mooi", vertelt hij. "Het lijkt alsof ze bidden. Ze hangen boven het water, duiken naar beneden met die klauwen pakken ze een vis."
Dat laatste gaat Braat het meest missen als de roofvogels in september uitvliegen naar Midden-Afrika. "Dan is het weer wachten tot maart, tot ze weer terugkomen."
Toch zullen niet alle visarenden terugkomen. Benieuwd waarom niet? Bekijk de reportage van RTV Dordrecht:
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl