INSTAGRAM

Niet vies, niet eng: deze varende waterrat brengt je naar rattenrestaurants langs de Maas

Toeristen stappen aan boord om ratten te spotten
Toeristen stappen aan boord om ratten te spotten © Suzanne Mulder
Geef toe: als jij aan een rat denkt, haal je je neus op. Je vindt het een vies, eng en agressief beest. Na dit verhaal denk je daar heel anders over. Kunstenaar Maarten Bel bouwde namelijk een rattenboot en organiseert tours door Rotterdam, op zoek naar de rat. "Ratten zijn fascinerend. Waarom haat iedereen dat beest?"
Maarten is gefascineerd door de rat. Jaren geleden verdiepte hij zich in het dier en sindsdien is hij verkocht. "Ik ben er niet bang voor", zegt hij. "Ik had vroeger zelf een rat met de naam Turbo 1 en nadat die doodging nam ik Turbo 2."
Niet vies, niet eng: deze varende waterrat brengt je naar rattenrestaurants langs de Maas
De vieze eigenschappen waar mensen een rat mee associëren zijn volgens Maarten onterecht. "We doen eigenlijk constant heel lelijk tegen de rat. Maar het zijn hele schone dieren. Ze wassen zich een paar keer per dag."
Zijn liefde voor de rat heeft nu een wel heel bijzondere wending gekregen. De kunstenaar bouwde voor de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg een speciale rattenboot.

Ratterdam

Maarten ging aan de slag met een oude sloep van vier meter lang. Hij bouwde een fluistermotor in het bootje om de ratten niet weg te jagen. Daarna bouwde hij van pvc-buizen, kippengaas en zeil een 'huis' in de vorm van een rat op het bootje. Vier à vijf mensen kunnen meevaren.
Vanuit de speciale luikjes heb je goed zicht op ratten in de Maas
Vanuit de speciale luikjes heb je goed zicht op ratten in de Maas © Suzanne Mulder
Daarmee zijn de Ratterdam Tours een feit. Nu vaart Maarten op verschillende plekken in Rotterdam af naar rattenspotplekken, of zoals hij het zelf noemt: rattenrestaurants. Hoe herken je die? "Het zijn plekken met afgekloven kippenpoten, pizzakorsten en shoarmaresten. Waar de mens is zijn ratten."
Om de 'babyratjes' (de passagiers, red) optimaal te laten genieten van het uitje, heeft Maarten kijkluikjes gemaakt en liggen er verrekijkers in de sloep. "Dit werpt een heel nieuwe blik op de Maas."

Jaloerse blikken

Aan populariteit geen gebrek, ook al kunnen er op een gemiddelde toeristenboot in de stad meer mensen dan op zijn sloep. "Vandaag zit ik helemaal vol, ik vaar zes keer af. Dit keer vanaf de Coolhaven, maar ik vertrek ook vanaf de Maashaven."
Dat zijn rattentour zo opmerkelijk is blijkt wel. "Mensen op de rondvaartboot Spido kijken jaloers naar mijn boot."
Kunstenaar Maarten Bel bouwde een rattenboot
Kunstenaar Maarten Bel bouwde een rattenboot © Suzanne Mulder

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl