nieuws

Slag bij Beverwijk: 20 jaar later

Het duurde een paar minuten, maar het had een enorme impact: de voetbalrellen bij Beverwijk. De afgesproken vechtpartij tussen hooligans van Feyenoord en Ajax, voorafgaand aan AZ – Feyenoord, vormt het trieste dieptepunt van voetbalhooliganisme in Nederland. Donderdag is het precies twintig jaar geleden dat Carlo Picornie het leven liet.
De confrontatie gebeurde in een weiland, vlakbij de bekende zwarte markt van Beverwijk. “De meeste bezoekers van de Bazaar hebben niet eens gemerkt wat er is gebeurd die middag”, zegt de verslaggever van Radio Rijnmond in een overzicht, de volgende dag. “Het enige wat nog achterblijft in het weiland zijn de uitgebrande restanten van een auto.”
Maar schijn bedriegt. Een paar uur later worden slag- en steekwapens uitgestald op het politiebureau van Beverwijk. “Hamers, hakbijlen, schroevendraaiers, traangas, lichtkogels en ijzeren staven”, somt de verslaggever op. “Maar de supporters van Feyenoord en Ajax hebben zich tussen het publiek gemengd en zich onopvallend uit de voeten gemaakt.”

Klauwhamer

Naast de uitgebrande auto, blijven ook twee vechtersbazen achter op het slagveld. De één is overleden, de ander zwaargewond. Het overleden slachtoffer is de 35-jarige Carlo Picornie, die –zo later blijkt- met een klauwhamer op zijn hoofd is geslagen.
De gewonde man is overgebracht naar het ziekenhuis en wordt daar bewaakt. Er is wel gezien dat andere gewonden zijn meegenomen door andere hooligans.

Politieoptreden

Hadden de rellen voorkomen kunnen worden? De politie vindt dat ze genoeg gedaan hebben om dat te voorkomen. Een dag voor de rellen werden groepjes Feyenoorders al van de A4 gehaald. Een dag later worden de hooligans gevolgd, maar de confrontatie kan niet worden voorkomen.
“De mensen die met de auto stopten op de snelweg, die zijn uitgestapt, zijn over de vangrail geklommen en zijn richting een viaduct gerend.”, zegt korpschef Visser van de politie Kennemerland een dag later. “Plotseling zijn de twee groepen samengekomen. We hebben het idee dat de groepen naar elkaar werden gepraat via de mobiele telefoon.”
Volgens Visser heeft de politie niet te weinig maatregelen genomen. “Als die groepen willens en wetens erop uit zijn om elkaar te treffen dan zijn er grenzen aan wat je als politie kan voorkomen. Wij waren op de plek waar de groep was, wij hebben er begeleiding tegenaan gezet, we hadden M.E. in dienst, we hebben de tunnel (Wijkertunnel, DD) afgesloten, we hebben zoveel mogelijk geprobeerd om de groepen uit elkaar te houden en als u de geografische situatie kent, is het voor ons feitelijk onmogelijk geweest om dat laatste moment van samenkomen tegen te gaan.”

Reacties

Een paar uur later begint in Alkmaar de wedstrijd AZ – Feyenoord. De Rotterdammers winnen de wedstrijd met 2-0 door doelpunten van Taument en Larsson. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er nog even overlegd met de politie of de wedstrijd door moet gaan of niet. In het stadion worden ongeveer twintig Feyenoord-aanhangers opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de vechtpartij.
Voorzitter Jorien van den Herik stelt een dag later dat ‘er elementen onder de Feyenoord-aanhang zijn die op iets anders uit zijn dan het bezoeken van een voetbalwedstrijd’.
De oplossing voor het probleem ligt volgens de Feyenoord-voorzitter alleen niet bij de clubs. “Het is een maatschappelijk probleem”.
Minister Sorgdrager van justitie gaat daarna in overleg met haar collega Dijkstal van Binnenlandse Zaken, de burgemeesters en de KNVB. Kort daarop wordt de persoonsgebonden clubkaart geïntroduceerd, net als de combi-regeling.
Een 21-jarige hooligan wordt veroordeeld tot vijf jaar cel voor het slaan met een hamer op het hoofd van Carlo Picornie.
De Ajax-achterban plaatste donderdag een paginagrote rouwadvertentie in De Telegraaf voor Picornie. Een paar dagen ervoor, bij Excelsior – Ajax, was een groot spandoek zichtbaar in het bezoekersvak, dat verwees naar Carlo Picorni.

Niet de eerste voetbaldode

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was Picornie niet de eerste voetbaldode van Nederland. Zes jaar eerder werd voorafgaand aan Twente – Feyenoord een supporter van Twente gedood bij gevechten in Enschede. Hij blijkt te zijn neergestoken door een Feyenoord-aanhanger.