nieuws

Opsporingsonderzoeken naar 200 jihadisten

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten die zich zouden hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak.
Dat maakte officier van justitie Ferry van Veghel donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam, waar tien mannen bij verstek zijn gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere groepen.
Onder de tien verdachten zijn twee mannen uit Rotterdam en Vlaardingen.

Moeizaak bewijs vergaren

Volgens de aanklager gaat het om onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard. Dat is tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief.
In die gebieden kan geen fysiek bewijs worden verzameld. Het OM wil jihadisten structureel bij verstek gaan berechten omwille van de veiligheid in Nederland.
Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM.
Vorig jaar juli zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel.

Reclame op Facebook

Het OM heeft via sociale media geprobeerd in contact te komen met de verdachten.
Daarvoor werd zelfs advertenties op Facebook geplaatst om in een straal van 80 kilometer rond de Iraakse stad Mosul de Nederlandse jihadisten te wijzen op de verstekzitting. Die advertenties zijn meer dan een 1,1 miljoen keer bekeken, aldus het OM.
Aan het einde van de dag besloot de rechtbank de behandeling van de zaak voor drie maanden uit te stellen.
Rechtbankverslaggever Paul Verspeek twitterde over de zaak: