nieuws

Commissie stemt voorzitter Feijenoord weg

Een politieke rel in de gebiedscommissie Feijenoord heeft voorzitter Nel Noel de kop gekost. Ze werd woensdagavond weggestemd door een meerderheid van de raad. Ze gaat nu als commissielid verder. Haar plek wordt ingenomen door vice-voorzitter Fatih Elbay. Noel spreekt over een ‘mes in de rug’.
Voor de andere commissieleden komt het wegstemmen van Noel (Leefbaar) niet als een verrassing. “Er zit een behoorlijke geschiedenis achter”, zegt commissielid Henk van Rijn (CDA). “En dat verhaal gaat al zeker anderhalf jaar terug.”
Van Rijn wijst erop dat Noel een bestuurder is die nog wel eens op eigen houtje wil handelen, zonder dat terug te koppelen aan de rest van de commissie. “Er is haar meerdere keren gezegd dat ze haar taken niet goed uitvoerde”, zegt Van Rijn. “Ze kreeg ook meerdere cursussen aangeboden omdat te verbeteren, maar dat weigerde ze steeds.”
Van Rijn omschrijft Noel als een ‘lintjesknipper die niet thuisgeeft als er bestuurlijke verantwoordelijkheid moet worden genomen’.
Ook een ander commissielid, dat niet met naam genoemd wil worden, bevestigt dat de werkwijze van Noel behoorlijk wat irritatie opleverde bij de commissieleden. “Processen werden niet goed afgehandeld en dingen werden eigenhandig gedaan, zonder terugkoppeling. En dit was de druppel die de emmer deed overlopen.”

Evaluatie

De ‘druppel’ is een evaluatiebrief van de gebiedscommissie aan het stadhuis. “In die evaluatie schreef Noel dat ze een geweldige voorzitter was”, legt Van Rijn uit. “Daarbij vergat ze even de commissie te vermelden. En daarna ondertekende ze de brief zelf.”
Noel erkent dat er positieve punten over haar optreden in de omstreden evaluatie stonden. “Maar die opmerkingen stonden er op basis van dingen die door de commissie zelf zijn aangedragen.” Noels bood haar excuses aan en dacht dat daarmee de ophef achter de rug was. Maar tot haar verbazing stond het onderwerp een maand later weer op de agenda.
Tijdens die vergadering zegde Henk van Rijn het vertrouwen op in Noel. Een paar dagen later werd ze door 11 van de 15 commissieleden weggestemd.

Mes in de rug

Het wegstemmen voelt voor Noel als een klap in het gezicht. “Ik had dit niet aan zien komen, ook al waren de afgelopen jaren pittig”, zegt ze. “Het is nu nog pijnlijk.”
Wat Noel vooral steekt is dat ze alleen steun kreeg van haar eigen partij. Vice-voorzitter Fatih Elbay (D66) stemde ook voor haar vertrek. “En dat voelt echt als een mes in de rug.”
Sinds woensdagavond kreeg Noel wel veel steunbetuigingen, van bewoners in Feijenoord, tot aan het stadhuis. “Ook wethouder Eerdmans heeft gereageerd. Ik kom hier wel overheen. Ik ga door voor de burgers van Feijenoord.”

Weer Feijenoord

Het is niet voor het eerst dat de politiek in Feijenoord zo in de spotlights staat. In 2013 sneuvelde het toenmalige bestuur van de (toen nog) deelgemeente Feijenoord na voortdurende verhalen over machtsmisbruik en vriendjespolitiek. Later bleek dat er van die verhalen maar weinig klopte.
“Het was juist de bedoeling om de rust te bewaren in Feijenoord”, zegt Noel. “Maar dat is dus niet gelukt. Het was weer een typisch stukje ‘oude deelraad’.”
Een ander (anoniem) commissielid is juist te spreken over de volwassen manier waarop deze crisis is opgelost. “Natuurlijk kun je zeggen ‘het is weer Feijenoord’, maar er zijn ergere gevallen bekend. We zien wel hoe het nu verder gaat.”
Daarbij verwijst het commissielid naar IJsselmonde, waar een ruzie over de komst van het asielzoekerscentrum zo hoog opliep, dat de gebiedscommissie op non-actief werd gezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl