NIEUWS

Zo houd jij je huis fris tijdens de klamme zomer: Rotterdamse Poetsqueen geeft tips

De Poetsqueen weet altijd weer handige tips te verzinnen.
De Poetsqueen weet altijd weer handige tips te verzinnen. © Rijnmond
Zweetvoeten, stinkende afvoerputjes, klamme bedden en maden in je vuilnisbak. De zomer zorgt naast plezier en vertier ook voor vieze ongemakken. Hoe houd je je vuilnisbak maden-vrij en je matras lekker fris? De Rotterdamse Poetsqueen Charo geeft acht frisse zomerhacks.
1. Houd je vuilnisbak in huis fris met wattenschijfjes
“Het begint bij het regelmatig vervangen van de vuilniszak. Als de temperatuur stijgt, is het belangrijk om dit vaker te doen dan je gewend bent. Dus in plaats van één keer per week, zou ik het twee of drie keer per week doen. Wanneer je het eten van gisteren in de vuilnisbak hebt gegooid, zou ik dat maximaal één dag erin laten zitten. En ik hou van lekkere geurtjes hé, daar heb ik ook een trucje voor. Als je een wattenschijfje met allesreiniger doordrenkt en in de vuilniszak gooit, ruikt je prullenbakkie lekker fris. Als het echt stinkt, doe ik een wattenschijfje in de vuilniszak en eentje in de prullenbak zelf.”
2. Zweetvlekken in kleding verwijderen met azijn
“Waar de temperatuur begint te stijgen, gaan we met zijn allen ook meer zweten. Die vlekken krijg ik eruit door het kledingstuk te weken in een mengsel van wit natuurazijn en water. Ik gebruik dan één deel water op één deel natuurazijn. Bij gele zweetvlekken gebruik ik altijd extra groene zeep. Dat smeer ik dan op de vlek en laat het intrekken. Je kunt na het wassen ook de kleding in de zon laten opdrogen, dat kan ook een blekend effect op de zweetvlek hebben.”
3. Zonnebloemolie tegen stinkend afvoerputje
“Als je thuiskomt van je vakantie is het niet fijn als heel je huis naar afvoerputje ruikt. Om dit te voorkomen doe ik wat zonnebloemolie in het afvoerputje voordat ik vertrek. De olie legt een laagje op het stilstaande water, waardoor de geur niet omhoog komt. Daarnaast doe ik de afvoerplug erin, voor de zekerheid.”
4. Deo voor je schoeisel
“Je hebt tegenwoordig zelfs deodorant voor schoenen. Ideaal als je last hebt van zweetvoeten in de zomer. Ook zou ik je schoenen dan lekker de hele nacht buiten laten luchten. Ik zou zeker niet besparen op schone sokken en elke dag even je voeten wassen.”
5. Baking soda voor het opfrissen van je klamme bed
“In de zomer zijn de nachten soms klam en warm. Het is belangrijk om je bed elke dag minimaal een uur te laten luchten, omdat je door zweten in de zomer meer kans hebt op huisstofmijt. Terwijl ik mijzelf klaarmaak zorg ik dat mijn lakens opengeslagen zijn. Mijn bed maak ik dan op voor ik de deur uit ga. Ook is het belangrijk om je matras regelmatig op te frissen. Dit kun je doen met baking soda. Ik strooi dit dan over mijn matras, laat het zo lang mogelijk intrekken en stofzuig het er dan vanaf.”
6. Gele zweetvlekken uit het hoofdkussen wassen
“Net zoals je bed, wordt ook je kussen in de zomer een klam. Het is belangrijk en hygiënisch om je hoofdkussen regelmatig in de was te doen. Let op! Lees eerst het label op je kussen om te zien of jouw kussen wel in de wasmachine mag, of dat je het even met de hand moet wassen. Ik was mijn hoofdkussens ongeveer om de twee maanden met een beetje vlekkenpoeder voor witte was. Als je dat regelmatig doet, krijg je minder snel van die gele kringen op het kussen.”
7. De vuilnisbak buiten fris houden met azijn
“De GFT bak buiten is snel een bron van vliegen en maden door rottend groente en fruit. Dit los ik op door flink wat natuurazijn in de bak te gieten. Dit houdt de vliegen weg van de prullenbak. Het ruikt misschien niet zo lekker, die azijnlucht. Maar als je de deksel op de bak houdt ruik je daar niks van en zo ben je wel van de vliegen en maden af.”
Witte natuurazijn tegen maden en vliegen in de GFT bak
8. Geniet van de zon en maak vroeg schoon
“Misschien wel mijn beste tip: als het te heet is, geniet ook gewoon lekker van de zon. Ik probeer altijd om vroeg op de dag schoon te maken, omdat de temperatuur dan lager is. Dit maakt het een stuk dragelijker om in de zomer je huis schoon te houden. En daarnaast zou ik het jezelf vooral niet te moeilijk maken als het heet is. De grote schoonmaakklussen kunnen ook gedaan worden op een minder hete dag.”