nieuws

21.000 handtekeningen voor afschaffing zomertijd

De Actiegroep Stop de Zomertijd heeft donderdag 21.000 handtekeningen aangeboden bij het Europarlement in Brussel. Initiatiefnemer Anouk Verhaaff uit Rotterdam is een van de mensen die ernstig last heeft van het vooruit zetten van de klok.
"Ik voel me ontzettend moe. Het duurt maanden voor mijn lichaam zich aan de zomertijd heeft aangepast. En het blijkt wel dat er meer mensen zijn met dit probleem."
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het verzetten van de klok in zomer en winter niet goed is voor de gezondheid, zegt chronobioloog Bert van der Horst van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Biologische klok

"Onze biologische klok stelt ons waak- en slaapritme, maar ook allerlei andere lichamelijke functies, af op het licht. Bij de zomertijd spreken we eigenlijk met zijn allen af dat we een uur eerder opstaan.''
''Maar die biologische klok, gericht op licht en donker, schuift niet met ons mee. Dus we staan een uur eerder op, maar 's avonds geeft ons lichaam niet aan dat we eerder naar bed moeten. zo ontstaat slaaptekort. Dit 'uit fase lopen' met de biologische klok kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken'', aldus Van der Horst.
"Uit onderzoek op muizen en mensen blijkt dat het kan bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2 of hart- en vaatziekten."
In Nederland bestaat de zomertijd al veertig jaar. Komend weekeinde gaat de klok op zondagochtend om 02.00 uur een uur vooruit. Eind oktober wordt de tijd weer teruggezet.