nieuws

Haven gaat restwarmte leveren voor half miljoen huizen

Meer dan tweehonderd bedrijven in de Rotterdamse haven gaan samenwerken om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Zo wordt een groot netwerk aangelegd om restwarmte uit de haven te gebruiken voor een half miljoen huishoudens.
Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam meent dat het nú de tijd is om te gaan samenwerken. "Wij denken dat het mogelijk is om tot een hele forse reductie te komen van 80 tot 90 procent van de emissies in 2050."

Honderden miljoenen

Het warmtenetwerk zal niet voor 2020 aangelegd zijn. Volgens Kees-Jan Rameau van Eneco is het voordeel van de Rotterdamse haven dat de bedrijven vrij dicht bij elkaar liggen.
"De hoofdleidingen liggen er al, maar deze moeten wel met elkaar verbonden worden. En ja, dat gaat honderden miljoenen euro kosten. Maar het voordeel is dat datgene wat we leveren, namelijk warmte, gratis is."
Ook de raffinaderijen -normaal elkaars concurrenten- gaan samenwerken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Onder regie van het Havenbedrijf Rotterdam is donderdag een alliantie opgericht.
Castelein hoopt dat het nieuwe kabinet met een milieuwet komt die geldig is tot in 2050, totdat de vermindering van uitstoot gerealiseerd is, zodat de verschillende kabinetten zich er hard voor zullen maken.