nieuws

Oud-collega Albert Schweitzer opent eerbetoon

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht had donderdagmiddag een eregast: de 93-jarige Tineke van Benthum. Deze dame is de nog laatst levende Nederlandse verpleegkundige die met Albert Schweitzer zelf heeft gewerkt.
Van Benthum opende in Dordt een speciale mini-tentoonstelling over de naamgever van het ziekenhuis. Eigenlijk is het een grote vitrine. Daarin staan foto's, spullen en zelfs zijn stoel.
De oud-verpleegster was 32 toen ze zendingsarts Albert Schweitzer leerde kennen. Dat gebeurde in het door hem gebouwde ziekenhuis in Lambarene in het Afrikaanse land Gabon. Hij was toen al 80. “Een man met een hart van goud”, zo omschrijft mevrouw Van Bentum hem. “Ik heb veel van hem geleerd.”

Eerbied voor het leven

Voor zijn werk in Lambarene ontving Albert Schweitzer internationale eerbewijzen, waaronder de Nobelprijs voor de vrede (1952) en de Orde van Verdiensten (1955). Ook werd Schweitzer bekend door zijn filosofie op cultuur en ethiek. Eerbied voor het leven had hij hoog in het vaandel staan.
Het ziekenhuis draagt de naam van Albert Schweitzer al sinds 1999, dat kwam voort uit een namenwedstrijd. Met de vitrine wil bestuursvoorzitter Peter van der Meer de naamgever weer meer eren. “Een goed mens, die altijd in verband gebracht wordt met naastenliefde. Een naam waar wij als ziekenhuis trots op zijn!”, aldus Van der Meer.
De vitrine is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF).