nieuws

Blowers riskeren een boete van 90 euro bij overlast

Blowers riskeren een boete van 90 euro als ze een joint op straat opsteken. Burgemeester Aboutaleb heeft hierover een brief gestuurd aan alle coffeeshophouders in Rotterdam. De politie gaat handhaven, maar beboet alleen als er ook sprake is van overlast.
Voor de coffeeshops komt de brief als een verrassing. "Kijk, bij coffeeshops mocht je al geen overlast geven, dus waarom nu ineens die brief? Zijn er klachten om dit weer aan te kaarten?", vraagt Myranda Bruin van coffeeshop 1-2-3 in Rotterdam-Zuid zich af.
Ook de gemeenteraad kijkt op van de brief van de burgemeester. GroenLinks-raadslid Arno Bonte: "Er vindt al regelmatig overleg plaats tussen gemeente en coffeeshophouders, en daar kaart je het dan aan. De meeste blowers veroorzaken geen enkele overlast. Dat vergt nogal veel politie-inzet en die kunnen hun tijd wel beter gebruiken."
Burgemeester Aboutaleb benadrukt dat blowen op straat alleen wordt beboet als er sprake is van overlast.
"De gemeenteraad zegt: 'burgemeester, doe niet zo moeilijk', maar tijdens bewonersbijeenkomsten is overlast van coffeeshops één van de meest voorkomende klachten. Er is nu eenmaal behoefte aan die troep en we zeggen tegelijk bij: 'rook het niet in de omgeving van een school of een coffeeshop want dan loop je het risico op een boete van 90 euro'. Maar ga je met joint en fles rosé naar het park, ga je gang."
De politie kan nu weer handhaven op blowen op straat door een aanpassing in de APV. Eerder werd de gemeente daarop teruggefloten door de rechter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl