nieuws

Groeten vanuit Syrië met een pizza

© ANP/EPA-Zouhir Al Shimale
Tien vermeende IS-strijders stonden donderdag terecht in Rotterdam. En tien keer bleef de stoel van de verdachte leeg. Justitie vermoedt dat zij allemaal in Syrië of Irak zijn.
Het gaat om jongemannen in de leeftijd van 18 tot 32 jaar. Zij zouden trainingen hebben gevolgd van IS en ook inmiddels betrokken zijn bij gevechten. Justitie heeft contact met hen via familieleden en via social media, zoals Facebook, Instagram en WhatsApp.
Op foto’s en filmpjes is te zien dat de vermeende IS-strijders in gevechtstenue staan, met een Kalsjnikov. Adil B.(26) uit Rotterdam stuurde afgelopen weekend een foto op vanuit Idlib, Syrië, tijdens een chat-sessie met de politie. Daarop is te zien hoe hij een pizza eet, samen met een medeverdachte.

Gifgas

De man had eerder bericht dat hij herstellende was van een gifgasaanval. Vlaardinger Khalid B.(24) zou in Mosul, Irak zitten. Justitie zegt dat hij heeft verklaard niet meer terug te komen, omdat hij onder het bewind van Allah leeft.
Zijn advocaat, Haroon Raza, wees donderdag op een conversatie tussen Khalid en zijn zus: daaruit zou blijken dat hij in een ziekenhuis in Mosul werkt, om voedselpakketten uit te delen. Raza:”Er is geen bewijs dat hij heeft deelgenomen aan gevechten. En waaruit blijkt dat het om IS gaat? Er zijn daar vele strijdende partijen, waarvan er ook door het Westen worden gesteund.”
De zitting donderdag ging vooral over de vraag of het überhaupt zinvol is om een proces te houden zonder verdachten. Justitie zegt dat een rechtszaak nodig is, zodat teruggekeerde Syriëgangers direct de cel in kunnen. Ook wordt er zo een signaal afgegeven: deelname aan de heilige oorlog van IS is een ernstig misdrijf. Justitie heeft inmiddels meer dan 200 Nederlandse Syriëgangers in het vizier. De AIVD verwacht dat er steeds meer gaan terugkomen.

Londen

Justitie: “We weten dat IS instructies kan meegeven aan deze ex-strijders, om aanslagen te plegen in hun eigen land. Vaak wordt gezegd dat een auto en mes als wapen moet worden gebruikt. Precies zoals woensdag in Londen is gebeurd. Ook onze rechtsstaat moet dus worden beschermd.”
Advocaat André Seebregts, die de 29-jarige Victor D. bijstaat, vindt dat het proces voorlopig moet stoppen. “Als mijn cliënt daar al in Syrië zit, dan is hij niet eens in de gelegenheid om naar Nederland te vertrekken. Uit rapporten blijkt dat mensen die wegwillen door IS worden gemarteld of zelfs gedood. Je kan dus niet zeggen dat hij in staat is op een normale manier bij zijn eigen proces te zijn.”
De rechtbank heeft bepaald dat de strafzaak over drie maanden verder gaat. In de tussentijd moet justitie wel haar uiterste best doen om in contact te komen met de Nederlandse IS-verdachten.