nieuws

'Garnalensector profiteert van hoge prijs'

Als je straks een bakje garnalen wilt kopen bij de supermarkt of vishandel, neem dan een goedgevulde portemonnee mee. Op de visveiling worden op dit moment topprijzen betaald voor de kleine roze zeebeestjes.
Op de visveiling van Stellendam is het een drukte van jewelste. Maar garnalen komen al bijna niet meer voorbij. "Het seizoen zit erop", legt visser Johan Baaij uit. "Er komen nog een paar garnalenvissers binnen, maar na de zomer varen ze weer uit."

Topprijzen

Vorig jaar haalden de prijzen voor garnalen al grote hoogten. "Toen lag de prijs rond de zeven euro per kilo op de veiling", zegt Mike Turenhout van de Universiteit Wageningen. "Maar nu wordt er soms zelfs tien euro betaald."
Volgens Turenhout komen de hoge prijzen vooral door het economische mechanisme met vraag en aanbod. Er wordt minder gevangen en de vraag is hetzelfde gebleven. Dan gaat de kiloprijs omhoog. Ter vergelijking, in 2011 lag de kiloprijs nog onder de twee euro.

Gematigd blij

Toch is de hoge kiloprijs goed nieuws voor de regionale garnalenvissers. In tegenstelling tot andere delen van de Noordzee, waren er voor de Nederlandse kust wel genoeg garnalen te vinden.
"Nu waren de garnalen voor de Nederlandse kust", zegt Baaij. "En toen kwamen de Duitse collega's zelfs bij ons vissen. Maar dat kan volgend jaar weer helemaal anders zijn." In tegenstelling tot andere soorten in de Noordzee duiken garnalen steeds weer ergens anders op.
"De slingers hangen nu wel een beetje uit", zegt Baaij. "Mede door de hoge kiloprijs profiteert de hele sector ervan, van vissers tot nettenmakers en machinefabrieken. Hierdoor krijgen we weer een beetje vlees op de botten en kunnen we weer investeren."

Toekomst

Over de hele breedte doen de vissers het goed dit jaar, met uitzondering van de mossel. Daartegenover staat wel dat de kiloprijs van de tong onder druk staat. "Pas op 31 december weten waar we aan toen zijn", vervolgt Baaij. "Plus dat we niet weten wat de Brexit voor gevolgen gaat hebben."
Er zijn wel gesprekken gaande over de visvangst op de Noordzee, waar ook de Britten bij betrokken zijn. "Vorig jaar hadden ze daar nog een tekort", zegt Baaij. "Dus ze moeten ook nog importeren. Daarnaast is de zee van ons allemaal is. En een vis denkt niet aan de grens 'laat ik hier maar stoppen'. Er wordt nog over gesproken, maar dat maakt het voor ons wel onzeker."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl