nieuws

Onderzoekers Erasmus MC komen met verjongingsmiddel

Het klinkt als een middeltje uit een science-fiction-film: een injectie waarmee je plots wat jaren jonger wordt. Maar die uitvinding is een heel stuk dichterbij dankzij onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.
Peter de Keizer, onderzoeksbioloog van de Erasmus Universieit sprak in het radioprogramma Wakker van Rijnmond over het onderzoek.

Hoe werkt het?

Peter de Keizer: We hebben een stof gemaakt waarmee we de verbinding tussen twee eiwitten kunnen verbreken die een belangrijke rol spelen bij de veroudering. Als je ouder wordt gaan cellen slechter functioneren. Op een gegeven moment gaan ze dood of in een soort winterslaap. En zo'n soort winterslaap is het proces van ouder worden.

Wat doet die stof dan?

PdK: We hebben nu een stofje gemaakt, waarmee we de balans verstoren. Dit stofje vertelt meestal dat de cel in slaapstand moet gaan, maar nu geeft het aan dat de cel moet doodgaan, waardoor de oudere cellen doodgaan.

En werkt dat?

PdK: Uit de eerste testen die we hebben uitgevoerd op muizen blijkt het van wel. Muizen worden snel oud. Toen we het stofje toepasten kregen ze haren terug en werden ze actiever. Op renwieltjes gingen ze vrijwillig harder lopen. Ook gingen de nieren beter functioneren.

Om wat voor stofje gaat het eigenlijk?

PdK: Het is een stukje van een eiwit, een peptide. Dat hebben we chemisch geproduceerd. Dat kan je niet als drankje innemen. Het is een injectie geweest. We kijken nu of we het ook lokaal kunnen toebrengen, zoals met een crème.

Werkt het ook bij mensen?

PdK: In tegenstelling tot veel andere stoffen, die veroudering afremmen, komt deze stof niet voor in de natuur. En omdat het een stof is die cellen doodmaakt, zijn we nog niet zeker van de bijwerkingen. We gaan het dus nu eerst uittesten op mensen met een erfelijke aandoening, zoals mensen met een hersentumor. Bij dat soort patiënten is dan dit complex, met die oudere cellen, ook net iets vaker aanwezig. Daar moeten we gaan beginnen. Als het dan veilig is, dan willen we verder gaan uitbreiding naar een middel tegen veroudering.

En werkt het straks ook als ik 40 ben en ik wil weer 20 worden?

PdK: Nou, zo werkt het niet. Ons lichaam heeft pas van dit soort 'ouderdomscellen' als we rond de 60 jaar oud zijn. Wat wij met de muizen hebben gedaan kan je vergelijken met iemand die 90 jaar oud is terugzetten naar 70.

Wanneer is de injectie beschikbaar?

PdK: We hopen dat we binnen twee jaar het middel kunnen gaan uitproberen bij de bestrijding van tumoren.