FEYENOORD

Ambitieus Feyenoord pakt door in unieke transferweek: nooit werd er zoveel geld uitgegeven in De Kuip

De perspresentatie van Quinten Timber
De perspresentatie van Quinten Timber © Joris Verwijst/Orange Pictures
Feyenoord heeft een week achter de rug die niet snel vergeten zal worden in De Kuip. Nog nooit werd er zoveel geld uitgegeven in één week op de transfermarkt. Het toont dat de ambities die trainer Arne Slot uitspreekt ook binnen de bestuurskamer van Feyenoord er op nagehouden worden.
Na de verkoop van Tyrell Malacia en met name Luis Sinisterra rinkelde de kassa bij Feyenoord. Als nooit tevoren, want de Colombiaan zorgde voor de hoogste uitgaande transfer in de geschiedenis van Feyenoord. Dat niet al dat geld opnieuw in de selectie geïnvesteerd kon worden, dat was al bekend. Maar Feyenoord had zelf nu ook ruimte om uit te geven.
En dat deed het, met de komst van Idrissi, Rasmussen, Gimenez en vooral Timber, gretig. Er werd wel eens vaker flink betaald voor spelers in De Kuip, denk aan het seizoen 2007/2008 met de komst van onder meer Makaay, Hofland en De Cler. Maar de vier nieuwkomers van deze week, inclusief een transferrecord voor Timber, het maakt het een unieke week in De Kuip. Een reconstructie.

Zondag 24 juli

Arne Slot zag vorige week Sebastian Szymanski al aansluiten bij zijn spelersgroep. De trainer is blij met de talentvolle aanvaller, maar had gedacht dat Feyenoord al meer spelers naar De Kuip had gehaald, zo zei hij openlijk voor de camera van ESPN. ''We hadden gehoopt iets verder te zijn als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. Daar wordt wel keihard aan gewerkt. Vorige week stond ik hier ook en toen heb ik gezegd dat ik een speler verwacht, dat is ook uitgekomen. Stiekem had ik de hoop op iets meer. Het heeft iets meer tijd nodig. Ik weet, merk en zie dat ze er keihard mee bezig zijn. Ik verwacht ook dat we er meerdere spelers gaan bij krijgen.''
De woorden zijn duidelijk, maar non-verbaal straalt Slot een behoorlijke rust uit. Ook na de wedstrijd tegen Olympique Lyon op die warme middag, waarin er met 2-0 verloren wordt. Hij weet dan natuurlijk al dat er in de komende dagen het nodige staat te gebeuren.

Maandag 25 juli

Over dertien dagen begint de eredivisie. En de selectie van Feyenoord is nog niet op orde. Verre van dat zelfs. Er is pas één spits, de vleugels zijn nog niet dubbel bezet en in de verdediging moeten rechtsbenige spelers aan de linkerkant staan. Namen worden er genoeg genoemd en gelekt. Intern is bij Feyenoord iedereen er zich van doordrongen dat er een tropenweek aan zit te komen. Van rustig op vakantie gaan is voor directeur Dennis Te Kloese daardoor geen sprake, nu hij ook de taken van Frank Arnesen als technisch directeur er bij heeft. Het is te hopen dat hij een telefoonbundel met onbeperkt bellen heeft.
Feyenoord moet doorpakken en de eerstvolgende aanwinst van Feyenoord lijkt vanuit Mexico te komen. Een land dat Te Kloese goed kent. Hij speelt een belangrijke rol bij het vastleggen van Santiago Gimenez, een 21-jarige kopsterke aanvaller die door het nieuwe scoutingapparaat bij Feyenoord op de lijst is gezet.
“Hij weet precies hoe de structuur bij kleine teams in Mexico werkt,” vertelt Gimenez in zijn afscheidsinterview aan de Mexicaanse tak van ESPN. Te Kloese werkte in het verleden voor de Mexicaanse voetbalbond. “Ik ben hem heel dankbaar, want uiteindelijk is hij degene die mij mijn droom laat vervullen om in Europees te voetballen.”
Zijn daadwerkelijke handtekening zet hij pas later in de week, vanwege de lange reis naar Nederland. Tegen die tijd zijn er al een paar andere spelers die ook hun krabbel zetten voor een verblijf bij Feyenoord.

Dinsdag 26 juli

Feyenoord schaakt op twee borden. Met het Spaanse Sevilla wordt gesproken over een huur van Oussama Idrissi. En met FC Utrecht wordt stevig onderhandeld over Quinten Timber. De middenvelder is transfertarget nummer één, nu ook Ajax hem weg lijkt te willen kapen uit de Domstad.
Met ‘kamp Idrissi’ wordt op dinsdagavond een definitief akkoord bereikt. Trainer Arne Slot is een goede bekende van de international van Marokko. De twee werkten eerder bij AZ succesvol samen. En na zijn transfer naar Sevilla is het hem niet gelukt om door te breken in Spanje. De Spaanse club staat daarom open voor een derde verhuurperiode van de 26-jarige linksbuiten. Afgelopen seizoen kwam Idrissi uit voor FC Cádiz en daarvoor zes maanden op huurbasis voor Ajax.

Woensdag 27 juli

Zoals wel vaker blijft de officiële bevestiging nog een dag uit. Feyenoord maakt bekend dat Idrissi terug is ‘op het oude nest’, want hij speelde in zijn jeugd op Varkenoord. Het gaat om huur voor één seizoen. Zonder optie tot koop.
Dezelfde dag komt de club ook tot een akkoord met FC Utrecht om Quinten Timber terug naar dat oude nest te halen. Ook hij speelde in de jeugd op Varkenoord, met zijn tweelingbroer Jurriën.
De broertjes Timber, die in Rotterdam nog bekend stonden onder de naam van hun vader Maduro, werden verleid om over te stappen naar de jeugdopleiding van Ajax. Voor meer geld maar vooral dichter bij huis. Een doorslaggevende factor voor moeder Timber. Jurriën haalde in Amsterdam het eerste elftal, Quinten deed dit niet. En zo verkaste hij vorig seizoen naar FC Utrecht. Daar pikt Feyenoord hem nu op voor een recordbedrag.
Danko Lazovic en Marcos Senesi waren met 7 miljoen de duurste aankopen van Feyenoord in de clubhistorie. En hoewel diverse bronnen binnen De Kuip het over een ander bedrag hebben is één ding duidelijk: dat record is uit de boeken. Het zou gaan om een transfer van 7,5 miljoen, die door bonussen nog verder kan oplopen. Maar er gaat ook een verhaal rond dat Feyenoord in eerste instantie al 8,5 miljoen moet betalen. Hoe dan ook; het is enorm veel geld voor de 21-jarige international van Jong Oranje.

Donderdag 28 juli

Feyenoord wil diep in de buidel tasten voor Timber, omdat er signalen zijn dat er ook weer een flink bedrag gaat binnenkomen. Benfica informeerde al naar Fredrik Aursnes, maar lijkt door te willen pakken en minimaal 15 miljoen over te hebben voor de middenvelder. Timber is als vervanger alvast binnen, al weten ze binnen De Kuip dat Aursnes moeilijk vervangbaar is. Spelers die zowel in het heroveren van de bal, als opbouwend spel aan de bal zó sterk zijn, die zijn zeldzaam in Europa. Daarom wordt er al besloten dat Aursnes, met pijn in het hart, niet meer te behouden is voor Feyenoord.
In de avond is de bevestiging daar. “Het voelt weer als thuiskomen,” zegt Timber, die een dag later zijn officiële perspresentatie geeft. Terwijl het persbericht van zijn terugkeer wordt gepubliceerd landt er ook een vliegtuig uit Mexico. Aan boord zit de nieuwe Mexicaanse aanvaller Santiago Gimenez.

Vrijdag 29 juli

Het akkoord is er al een tijd, maar zijn medische keuring, contracttekening en presentatie hebben nog wat tijd nodig. Het zijn de laatste loodjes, voordat ook Santiago Gimenez zich officieel Feyenoorder mag noemen. Enthousiast is hij sowieso al want nog voordat Feyenoord zelf iets heeft gepubliceerd over zijn komst deelt hij zelf al gretig filmpjes en foto’s van zichzelf met een Feyenoordsjaal.
Giménez tekent vrijdag zijn contract in De Kuip, terwijl Quinten Timber die middag de pers te woord staat. Timber is fit, maar speelde nog niet zoveel wedstrijd in de voorbereiding. Hij denkt tegen Vitesse al te kunnen spelen. Voor Gimenez is die kans kleiner, ook omdat als Mexicaan zijn visum moet worden geregeld. Maar ze zijn officieel binnen en gezamenlijk zorgen zij ervoor dat Feyenoord een gedenkwaardige week beleeft, waarin er veel geld wordt uitgegeven op de transfermarkt.
Klaar is Feyenoord nog niet, want ook de verdediging moet worden versterkt. Na het vertrek van Tyrell Malacia is er geen linksback meer over nu Ramon Hendriks er ook niet meer is, blijft Marcos Senesi als enige linksbenige verdediger over. Schakelen dus voor Feyenoord. Zoals bekend was de Slowaak David Hancko in beeld, maar de hoge vraagprijs van Sparta Praag heeft Feyenoord afgeschrikt. Rondom Jacob Rasmussen wordt wél een akkoord bereikt.
De verdediger werd door Fiorentina de vorige twee seizoenen verhuurd aan Vitesse en is dus al bekend met de eredivisie. Deze keer geen onbekende Scandinaviër uit de koker van de scouting. Wel een aanwinst waarvan Feyenoord meteen weet wat het er aan heeft. Bij de huur van de Deen is ook een optie tot koop bedongen. Zijn contract in Italië loopt nog tot medio 2024, waardoor hij na dit seizoen dus zijn laatste contractjaar in gaat. Dat biedt kansen.

Zaterdag 30 juli

Ook Santiago Gimenez wordt eindelijk officieel gepresenteerd met een extra ingelaste persconferentie in De Kuip. Het markeert het einde van een historische week in De Kuip waarin maar liefst vier nieuwe spelers kwamen en er vele miljoenen zijn uitgegeven.
Is Feyenoord dan klaar na deze week waarin het succesvol vier transfers wist af te ronden? Zeker niet. Ondanks de komst van inmiddels negen spelers is er nog steeds een grote disbalans in de selectie van Feyenoord. Na de komst van Rasmussen zijn er samen met Marcos Senesi twee volwaardige linksbenige spelers voor het eerste elftal die opgesteld kunnen worden. Er moet vooral nog een linksback bij, eigenlijk twee. Want voor die positie heeft Feyenoord nu nul spelers in de selectie zitten. Hoewel er met Rasmussen al iets meer speling is ten opzichte van de situatie waarbij een rechtsback noodgedwongen op links moet gaan staan.
En zo zal de historische week waarin Feyenoord voor vele miljoenen spelers binnenhaalde worden opgevolgd door nog een week of maand met transfers. Want de eredivisie begint volgend weekend al, met de uitwedstijd bij Vitesse. Een duel waarin door blessures en naweeën van blessures Orkun Kökcü en Gernot Trauner mogelijk nog niet kunnen starten. En dus is het puzzelen voor Arne Slot, die op de langere termijn wel steeds meer zicht krijgt op een Feyenoord-waardige selectie.