nieuws

Frankrijk ziet begrotingstekort dalen

eiffeltoren
eiffeltoren
De Franse overheid heeft in 2016 het begrotingstekort zien dalen tot 75,9 miljard euro, wat overeenkomt met 3,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2015 was dat nog 3,6 procent van het bbp. Dat meldde het Franse statistiekbureau vrijdag.
Minister van Financiën Michel Sapin sprak de verwachting uit dat dit jaar het tekort van de Franse overheid zal dalen tot onder de 3 procent. Een tekort van maximaal 3 procent is de norm die geldt voor de Europese lidstaten en Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurozone, voldoet al jaren niet aan die norm.
De Franse staatsschuld bedroeg aan het einde van vorig jaar 2147 miljard euro, ofwel 96 procent van het bbp. Een jaar eerder kwam de schuld overeen met 95,6 procent van het bbp. Daarmee ligt de Franse schuld ver boven de Europese norm van maximaal 60 procent van het bbp.
Verder bleek uit een nieuwe schatting dat de Franse economie in het vierde kwartaal met 0,4 procent is gegroeid op kwartaalbasis, wat gelijk is aan een eerdere raming. Op jaarbasis bedroeg de groei 1,1 procent. Eerder werd een vooruitgang met 1,2 procent gemeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl