nieuws

Aegon hard onderuit op Damrak

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Amsterdamse effectenbeurs stond vrijdag aan het einde van de ochtend op verlies. Aegon was met afstand de grootste daler in de AEX-index nadat de verzekeraar in zijn jaarverslag neerwaartse bijstellingen rapporteerde. Dit werd door beleggers op het Damrak niet goed ontvangen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het middaguur 0,4 procent lager op 510,76 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 736,38 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.
In de AEX ging het aandeel Aegon 4,8 procent onderuit. In het jaarverslag verlaagde Aegon de solvabiliteitsratio, ofwel de mate waarin een bedrijf in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Ook andere financiële fondsen stonden onder druk. Zo zakten ABN AMRO en ING tot 1,6 procent in waarde.
De koplopers in de hoofdindex waren ASML en Altice met plussen van respectievelijk 1,3 en 1,6 procent. AkzoNobel won 1,1 procent. De grootste aandeelhouders van Akzo dreigen in opstand te komen tegen de aanhoudende weigering van de top van het bedrijf om te praten met de Amerikaanse belager PPG Industries. Akzo wees inmiddels twee keer avances van PPG af.
Ahold Delhaize (min 0,4 procent) liet weten zijn strategie in België onder de loep te nemen. Het supermarktconcern bekijkt in de eerste helft van 2019 of het zijn merken Albert Heijn en Delhaize in België kan samenvoegen. Daarbij lijkt Albert Heijn de logische kandidaat om eventueel te verdwijnen, want tot die tijd zet het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern zwaar in op versterking van het merk Delhaize in België.
In de MidKap was chiptoeleverancier ASM International (ASMI) een opvallende stijger met een koerswinst van 1,3 procent. De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft zijn belang in het bedrijf vergroot. Verzekeraar ASR leverde 1,2 procent in bij de middelgrote fondsen.
De euro noteerde 1,0808 dollar, tegen 1,0786 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 48,01 dollar en Brentolie steeg 0,6 procent tot 50,85 dollar per vat.