nieuws

'KPN-gebouw wordt aantrekkelijker'

Bij de KPN Toren op Zuid is vrijdag een begin gemaakt met de uitbreiding en renovatie van de herkenbare toren bij de Erasmusbrug. Burgemeester Aboutaleb en Jan Kees de Jager, financieel bestuurder KPN, lieten symbolisch een sloopkogel(tje) tegen een muur vallen.
Het gebouw met de beroemde overhellende gevel krijgt een nieuw entreepaviljoen, dat is ontworpen door V8 Architects. Op die manier moet het hoofdkantoor van het telecombedrijf een aantrekkelijke entree voor de Wilhelminapier worden.
KPN maakte vorig jaar bekend zijn hoofdkantoorfuncties te verhuizen van Den Haag naar het door Renzo Paino ontworpen gebouw aan de voet van de Erasmusbrug.
Voor de uitbreiding en renovatie heeft V8 contact opgenomen met de oorspronkelijke architect van het uit 2000 stammend gebouw. Volgens het Rotterdamse architectenbureau toonde Piano zich positief over het ontwerp.

Glazen gevel

De uitbreiding krijgt een volledig glazen gevel, die ‘flirt’ met de bestaande pyloon. De gevel plooit zich om de pyloon en volgt de schuine stand van dit beeldbepalende element. De nieuwe plint creëert een transparante landing voor de KPN-toren en maakt het gebouw toegankelijk vanaf drie zijden; de straat, het plein en de kade.
De uitbreiding functioneert als een ‘terminal’, zegt V8 Architects. In het bouwdeel zijn onder meer een auditorium voor 350 mensen, twee restaurants en een ‘experience center’ opgenomen. Ook biedt het mogelijkheden om aan te sluiten bij evenementen die plaatsvinden op de Wilhelminapier en elders in Rotterdam.
Naar verwachting zullen de werkzaamheden eind dit jaar zijn afgerond. Na de vernieuwing telt de KPN Toren op Zuid 1.600 werkplekken, aldus V8 Architects.