nieuws

Nissewaard wil proef met cameradrones

De gemeente Nissewaard wil gaan experimenteren met vliegende toezichthouders. Onbemande vliegtuigjes met camera's kunnen volgens burgemeester Mirjam Salet op termijn een oogje in het zeil gaan houden op bijvoorbeeld bedrijventerreinen.
Drones kunnen inbrekers sneller in beeld krijgen. "Maar ook het vervoer van verdovende middelen, bijvoorbeeld", zei Salet bij de evaluatie van vijftien jaar cameratoezicht in het gebied. Dat moet
voorkomen.
De kans dat binnenkort waakzame drones over uitgaansgebieden zoeven is klein. De wet biedt daar nog geen ruimte voor, zegt de burgemeester. "Dat zal best een lange weg zijn. Dus als je denkt aan een proef, moet je niet denken aan gebieden waar mensen wonen."
Mobiele camera
De gemeente gaat eerst onderzoeken of de inzet van cameradrones haalbaar is. Salet zet haar kaarten dus niet alleen op de onbemande vliegtuigjes. Nissewaard krijgt als het aan haar ligt ook de beschikking over een eigen mobiele camera.
De gemeente zou dan niet meer bij de politie hoeven aan te kloppen voor zo'n camerapaal. Salet: "Je merkt vaak dat er op bepaalde momenten meer vraag is naar die camera's dan aanbod." De gemeente wil juist altijd zo'n mobiele camera voor handen hebben.