nieuws

Vondst van de Vrijdag: namen vergeten

Namen vergeten. Bijna iedereen die een dagje ouder wordt heeft er last van. Waar het door komt? Nou een mogelijke verklaring is deze: net als de rest van je lichaam, gaan je hersens met de jaren achteruit, en doordat namen op zichzelf geen betekenis hebben, zitten ze aan minder andere woorden in je hoofd vast, en heb je als het ware minder paadjes om ze terug te vinden.
Over het fenomeen ‘namen vergeten’ zijn talloze liedjes en sketches gemaakt. Voor het theaterprogramma ‘Pilp Fuction’ – afgelopen week in première gegaan - heeft Loes Luca er een tekst over geschreven, en dat inspireerde Roland Vonk om nog eens wat ander materiaal over hetzelfde onderwerp op te diepen.
Zoals een ernstig ingekorte versie van dat bekende liedje uit de jaren vijftig van die zanger die toen immens populair was … hij speelde ook elektrisch gitaar … hij is vorig jaar of zo overleden … heel oud geworden … kom, hoe heette hij ook alweer?
En een sketch van die cabaretière, eh, u kent haar wel … krullen … speelde in het begin altijd ukelele … nou ja … en een lied van die cabaretier uit Rotterdam … slungelige jongen, aan de piano, met whisky en een sigaar binnen handbereik, een soort neefje van Drs. P … hij is inmiddels gestopt … nou … ook zijn naam schiet straks wel weer te binnen.
Dat dus.