nieuws

Rotterdam pakt door met sloop oude woningen op Zuid

Steeds meer particuliere woningen in Rotterdam-Zuid worden opgekocht voor de sloop. Dit keer gaat het om een blok van bijna 50 woningen en de gemeente trekt 5 miljoen euro uit om de eigenaren uit te kopen. De sloop en nieuwbouw moet Zuid weer op de kaart zetten.
"We zijn voornemens de woningen in het Dahliablok te verwerven, daarna te slopen en 21 eengezinswoningen in de prijscategorie van 250.000 euro terug te bouwen", licht wethouder Schneider de plannen toe.
De Rotterdamse Woonvisie heeft lange tijd politiek onder vuur gelegen, maar nu die door gemeenteraad is kan de wethouder aan de slag met de sloop van duizenden oude huizen en de bouw van gezinswoningen. Wethouder Schneider: "Dit maakt onderdeel uit van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en het onderdeel wonen daarvan richt zich op de aanpak van de particuliere voorraad van 10.000 woningen."

'Hoe eerder hoe beter'

Voor de bewoners van het Dahliablok komt de mededeling van de wethouder niet als een verrassing. Eigenaar Jan Helder: "Van mij mag het. En dat heb ik ook al eens eerder gezegd: hoe eerder hoe beter. Want deze woningen zijn echt niet meer bewoonbaar, en ook de wijk gaat er op achteruit. Het wordt een soort ghetto, het wordt gewoon tijd."
De woningen verzakken, vertonen scheuren en de fundering is aan het rotten. De sloop- en bouwplannen voor het Dahliablok betekenen dat gemeente en particuliere eigenaren met elkaar moeten gaan onderhandelen over de uitkoop-prijs.
WOZ-waarde
Eigenaar Jan Helder: "Het moet toch minimaal de WOZ-waarde moeten worden en die staat momenteel op 60.000 euro en lager ga ik niet."
"Gemiddeld rekenen we op 100.000 euro per woning, soms is het wat meer geld en soms is het wat minder geld", licht de wethouder de opkooptarieven toe. Voor het opkopen van het hele Dahliablok heeft de gemeente ongeveer 5 miljoen euro nodig.
Voor de bewoners betekent het verhuizen naar een betere woning. Dan zullen zo ook met hogere woonlasten geconfronteerd worden. Jan Helder: "Dat is zonder meer waar. Als ik straks in een sociale huurwoning terecht kan, dan ben ik al gauw 650-700 euro kwijt. Maar ja, wooncomfort doet ook een hoop hè."
Eigenaar Helder hoopt dat de gemeenteraad begin april haar fiat geeft aan de sloopplannen voor het Dahliablok. In 2021 gaat de sloophamer dan tegen dit blok aan.