nieuws

Vanuit Rotterdam naar Mars? Digitaal pretpark opent de deuren

Reizen naar Mars, vechten met een samuraizwaard of oog in oog komen te staan met een walvis: het kan allemaal binnen de muren van één Rotterdams bedrijf. Het Virtual Reality-centrum VR4play opende vrijdag de deuren in Ommoord.
Bezoekers hoeven in een gehuurde ruimte alleen maar een speciale bril op te zetten om een andere wereld binnen te stappen. Het bewegen door die 'virtual reality' gebeurt vervolgens met een speciale controller.
De belangstelling voor het fenomeen is groot. Bij de opening van het bedrijf liep het storm. Het ontbreekt VR4play-bestuurder en oud-gemeenteraadslid Lars Sørensen dan ook niet aan vertrouwen in zijn digitale pretpark.

Escape Rooms

Volgens Sørensen schieten VR-centra in andere landen als paddenstoelen uit de grond. "In Azië zijn er al meer dan duizend." Hij vergelijkt het concept met de zogeheten escape rooms, die vanuit het niets plots razend populair werden.
VR4play probeert niet alleen verstokte gamers aan te trekken, maar richt zich ook op zakelijke klanten. Zij kunnen bijvoorbeeld workshops volgen of een grote ruimte huren om met meerdere personen te spelen. Ook kan worden meegekeken via een beeldscherm.

Driehonderd meter hoog

"Hartstikke leuk voor de mensen waarmee je aan het spelen bent om te zien hoe je dat ervaart", belooft Sørensen. "Dat je opeens driehonderd meter hoog op een flat staat en er is alleen een klein plankje waar je overheen kan lopen."
Niet alleen bedrijven lijken de virtual reality te omarmen. Onlangs kondigde ook het Sophia Kinderziekenhuis aan kinderen in zo'n digitale wereld te gaan voorbereiden op een operatie. Jonge patiënten gaan dan naar verwachting rustiger de operatiekamer in.