SPARTA

De Vooruitblik: 'Sparta hoeft zich geen zorgen te maken om degradatie'

Maurice Steijn (rechts) spreekt zijn spelers toe.
Maurice Steijn (rechts) spreekt zijn spelers toe. © Geert van Erven/Orange Pictures
De eredivisie gaat komend weekend weer beginnen. Met Feyenoord, Sparta en Excelsior zijn de Rotterdamse clubs goed vertegenwoordigd op het hoogste niveau van Nederland. Daarom gaan we uitgebreid voorbeschouwen op het komende seizoen. Vandaag deel 2: Sparta, dat zich op het nippertje handhaafde in de eredivisie.
Dat Sparta aan het einde van vorig seizoen een Houdini-act uitvoerde, is een understatement. Weinig mensen hadden richting het einde van vorig eredivisieseizoen meer op handhaving van Sparta gerekend, maar de Kasteelclub speelde zich dankzij drie overwinningen in de laatste drie duels veilig. Technisch directeur Gerard Nijkamp liet er na de handhaving geen gras over groeien en presenteerde al vroeg in de zomer talloze aanwinsten, die Sparta dit seizoen een rooskleuriger jaar dan het vorige op moeten gaan leveren.
Sportverslaggever Frank Stout laat aan de hand van vijf punten zijn licht schijnen op het komende voetbaljaar van Sparta.

1. De inkomende transfer

“Ik verwacht het meeste van een speler die we nog helemaal niet hebben zien spelen: Joshua Kitolano. Hij is een verdedigende middenvelder, Noors jeugdinternational, stond vorig seizoen nog op de radar bij Feyenoord en schijnt enorm goed te zijn. Als ik me goed heb laten informeren, is het een speler waar Sparta heel veel plezier aan gaat beleven en die de club over een aantal jaar voor een paar miljoen kan verkopen.”

2. De uitgaande transfer

“Maduka Okoye, die één van de beste doelmannen van de eredivisie was. Gelukkig hebben ze er goed geld voor gekregen en met Nick Olij een prima vervanger gehaald. Een wat oudere jongen, die geen domme dingen doet. Een hele goede Nederlandse keeper, prima gedaan.”
Maurice Steijn viert de overwinning op FC Groningen met Riza Durmisi en Maduka Okoye
Maurice Steijn viert de overwinning op FC Groningen met Riza Durmisi en Maduka Okoye © Henk Jan Dijks/Orange Pictures

3. De smaakmaker

“Ik denk dat Koki Saito ons wel kan vermaken, mits hij speelt. Aan de bal is hij fantastisch, maar als hij de bal niet heeft is het wel een beetje een lichtgewicht. Ik denk dan ook niet dat hij veel minuten gaat krijgen. Daarom kies ik toch voor Younes Namli als smaakmaker. Een goede, sierlijke speler, die wél veel gaat spelen.”

4. De trainer

“Toen hij hier naartoe kwam, zeiden veel mensen: daar krijg je dat betonvoetbal weer, wat niet om aan te zien is. Maar dat valt tot nu toe echt reuze mee. Maurice Steijn is ook gewoon een fijne, positieve vent. Het is even afwachten of dat ook nog zo is als Sparta drie keer op rij verliest, maar ik denk het wel.”

5. De eindklassering

“Ik denk dat Sparta bovenin het rechterrijtje mee gaat doen en op plaats tien, elf of twaalf eindigt. Ik denk niet dat Sparta zich al te veel zorgen hoeft te maken om degradatie, omdat er een aantal ploegen zijn die minder kwaliteit hebben dan Sparta.”
Sparta start vrijdag om 20.00 uur in de eredivisie met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. In Radio Rijnmond Sport hoef je niets te missen van dit duel.