RECHTER

Oud-leerlingen Gomarus in Gorinchem willen alsnog vervolging voor homobeleid: 'School moet door het stof'

Marijn Baggerman maakt zich zorgen over zijn vroegere school, Gomarus in Gorinchem
Marijn Baggerman maakt zich zorgen over zijn vroegere school, Gomarus in Gorinchem © Rijnmond/Privéfoto
Vier voormalig scholieren van de strenggelovige Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem zijn het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de school niet te vervolgen voor discriminatie en dwang tegen homoseksuele leerlingen. "Dit doet me pijn", vertelt slachtoffer Marijn Baggerman aan Radio Rijnmond. Daarom hebben de vier scholieren een klacht bij het gerechtshof ingediend.
Het Gomarus dwong leerlingen in de periode van 2012 en 2017 om uit de kast te komen tegenover hun ouders, terwijl ze daar zelf nog niet klaar voor waren. Kinderen werden soms opgesloten in lokalen, bevestigt Marijn. Ook gebruikte de school een lesmethode waarin homoseksualiteit werd afgewezen.
Het Openbaar Ministerie stelde vast dat er inderdaad strafbare feiten zijn gepleegd tegen lhbtiq+'ers, maar ziet af van vervolging. De school zou haar beleid namelijk inmiddels hebben aangepast. Ook kwamen sinds de ophef geen meldingen meer binnen.

Niet veilig

Marijn gelooft er niets van. "Heel fijn dat dat beleid op papier zo mooi is, maar ze moeten het ook echt gaan uitvoeren."
Vijf jaar lang zat hij op het Gomarus en had hij 'last van het beleid'. "Ze wijzen homoseksualiteit af en dus wijzen ze mij als persoon af", vertelt hij, "en dat lieten ze ook heel erg duidelijk merken."
Op de middelbare school kwam hij al uit voor zijn geaardheid. "Ik voelde me daar gewoon niet veilig. Ik ben niet fysiek aangevallen of gepest, maar als docenten hoorden dat er in de klas (uit)gescholden werd met homo, werd er niet gecorrigeerd. Je krijgt les van zo iemand, je kijkt naar ze op. Als ze dan mee gaan doen met dat gedrag, wordt het alleen maar pijnlijker."
Marijn Baggerman
Marijn Baggerman © Jeffrey Groeneweg
Tussen neus en lippen door vertelt hij over het vriendje dat hij destijds had, dat hem van school kwam halen en hem knuffelde. "Dat was op vrijdag en op maandag werd ik uit de klas gehaald. Ik moest uitleggen waarom hij dat deed en dat ze dat gedrag niet tolereerden. Een heel duidelijk voorbeeld van discriminatie, want van de heterostellen die stonden te zoenen werd niets gezegd."

Geen excuses

De drie andere leerlingen met wie Marijn de strijd tegen het Gomarus is aangegaan, hebben ook geen fijne tijd achter de rug. "Zij zijn in een kamer opgesloten en gedwongen om uit de kast te komen", weet Marijn.
Het afgelopen jaar heeft hij psychologische hulp gehad om het allemaal te verwerken. "Nadat vorig jaar het balletje aan het rollen kwam na het NRC-artikel, kwam alles opeens weer boven. Ik had het onbewust een beetje weggestopt."
Na het artikel kwam er een stortvloed van media-aandacht over hem heen. "Heel lastig, want je hebt het over iets superpersoonlijks. Ik ben toen onbewust wel over mijn grenzen heengegaan, maar ik wilde er wat aan dóen. Ik ben er toen met de volle 300 procent voor gegaan."
Met z'n vieren hebben ze het afgelopen jaar gebikkeld. "Eerst was die eerste rechtszaak en de school die het rapport van de onderwijsinspectie wilde tegenhouden; dat was al wrang. En nu dit. We zijn op een punt beland waarop we het gevoel hadden dat we geen andere keuze hadden dan dit. We hebben niet het idee dat ze geleerd hebben van hun fouten. Ze hebben geen excuses aangeboden en komen er makkelijk vanaf. Dat doet me echt pijn."

Strijd voor heel Nederland

Hijzelf is allang van het Gomarus af. "Ik heb er nu niet veel last meer van, los van het psychische gebeuren, maar de leerlingen die daar nu naar school gaan komen er midden in. Die lezen in de media dat hun school wat slechts heeft gedaan, maar niet vervolgd wordt. Dat voelt niet goed; niet rechtvaardig."
Maar wat moet er dan wel gebeuren? "Ik weet het niet zo goed. Ik weet niet of ze een geldboete kunnen krijgen, of dat de rechter kan zeggen dat ze moeten sluiten. Wat rechtvaardig zou voelen is als ze door het stof zouden gaan. Dat ze aangeven hun fouten in te zien en dat ze met bewijs komen dat ze écht gaan veranderen. Dat dat mooie beleid dat nu op papier staat ook echt uitgevoerd gaat worden."
En ook al is Marijn van het Gomarus af, hij vecht nog steeds voor gerechtigheid. "Dit is een strijd voor heel Nederland. We kunnen toch niet accepteren dat dit is gebeurd en dat ze ermee wegkomen. We moeten een voorbeeld stellen voor de rest van scholen in Nederland. Als leerlingen kunnen we heel veel pikken, maar als je over een grens gaat moet je daarvoor boeten. Wat daar is gebeurd mag gewoon niet."