WERKGELEGENHEID

Twee, drie of vier banen tegelijk? Door een nieuwe wet mag het vanaf nu

Ondertekenen van een contract (foto ter illustratie)
Ondertekenen van een contract (foto ter illustratie) © Pixabay
Als je in loondienst bent, kon je baas tot nu toe 'nee' zeggen als je er ander werk naast wilde doen. Maar per 1 augustus is een wet in werking getreden die werknemers meer rechten geeft: "Voor veel werknemers zal dat betekenen dat ze gewoon hun gang kunnen gaan en dat de werkgever dat moet accepteren", zegt Ruben Houweling, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De wet brengt dus, zoals gezegd, veel rechten voor werknemers mee. Dat roept voor werkgevers ongetwijfeld vragen op of de verhoudingen nog wel in balans zijn.
Het gaat om een Europese wet die ervoor zorgt dat het Nederlandse arbeidsrecht wordt aangepast. Daarmee wordt het makkelijker om meerdere banen te hebben, zonder dat de werkgever daar moeilijk over doet. Een medewerker verbieden om ander werk erbij te doen, kan dus niet zomaar meer. De wijziging geldt ook voor overeenkomsten die tot stand zijn gekomen voordat deze wet inging.
Hoogleraar Ruben Houweling legt enkele belangrijke onderdelen van de wetswijziging uit. Hij vertelt hoe werknemers en werkgevers hier het beste mee om kunnen gaan.

1. Investeren in flexwerkers

Het was volgens Houweling tot nu toe makkelijk om tegen een zzp'er of uitzendkracht te zeggen dat ze geen cursus of opleiding krijgen die vaste medewerkers wel krijgen. "Een werkgever ziet vandaag zo'n werknemer komen, gaat daarin investeren, maar ziet de werknemer morgen vertrekken naar een andere werkgever", verklaart de hoogleraar waarom er vaak niet werd geïnvesteerd in flexwerkers.
Daar komt dus verandering in, want deze groep krijgt ook recht op scholing: "Het lijkt erop dat werkgevers goed moeten nadenken over hoe ze investeren in deze werknemers. Daarbij moeten ze zich goed afvragen: blijft deze werknemer?"
Houweling vertelt ook dat de scholing nadrukkelijk geldt voor opleidingen die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de functie. Hij noemt dit het verschil tussen een opleiding die need to have is en geen nice to have.

2. Werken voor andere werkgevers

In veel contracten is een clausule opgenomen waarin staat dat je als werknemer niet zomaar voor andere werkgevers mag werken. Dat mag vanaf nu wel: "Een werkgever mag niet meer verbieden dat jij tijdens werk voor werkgever één, ook werk verricht voor werkgever twee, drie en vier", zegt Houweling.
Een uitzondering is er wel: de werkgever kan het verbieden met een 'goede reden': "Je moet dan denken aan de gezondheid, de arbeidstijden of als er sprake is van belangenverstrengeling, als iemand bij een directe concurrent wil werken."
Houweling noemt een voorbeeld: "Als jij fulltime ergens in dienst bent en je gaat daarnaast iets anders doen, dan kan een werkgever jou dat verbieden vanwege de arbeidstijdenwet." Daarin staat vastgelegd dat je maximaal 12 uur per dienst en maximaal 60 uur mag werken.

3. Meer ruimte voor werknemer

De hoogleraar Arbeidsrecht besluit zijn verhaal met enkele algemene opmerkingen die voor iedereen goed zijn om te weten: "Deze wet zal voor veel werknemers betekenen dat ze gewoon hun gang kunnen gaan en dat werkgevers dat moeten accepteren."
Ook vertelt Houweling dat de wet per 1 augustus ingaat, maar dat die ook geldt voor bepalingen in je contract die al vóór die datum zijn ingesteld. Dus afspraken uit het verleden kunnen de prullenbak in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl