nieuws

Twijfels over 'fantastisch' stadion aan de Maas

Wordt Feyenoord kampioen en krijgt het een nieuw stadion? Voor dat laatste is geen sportieve prestatie nodig, maar wel het oordeel van de Rotterdamse gemeenteraad.
Het gaat om de plannen voor een nieuw stadion, de herontwikkeling van de Kuip en de ontwikkeling van het gebied eromheen. Een groot project op Zuid voor vele miljoenen. Voor een overtuigend ja is de steun van de coalitie onontbeerlijk.
De drie coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA zijn enthousiast over een nieuw stadion aan de Maas. Leefbaar-raadslid Luuk Wilson: "Een mooie combinatie Rotterdam en de Maas." D66-raadslid Jos Verveen: "Een stadion een stukje in de Maas is toch een fantastisch beeld." CDA-raadslid Sven de Langen: "Het nieuwe stadion op de mooiste locatie die je je maar kan bedenken."
Alleen het CDA is overtuigd voorstander van de plannen voor Feyenoord City. De Langen vindt dat ongelofelijk: "Het nieuwe stadion komt aan het water, er is een nieuwe rol voor de oude Kuip, het spelersbudget gaat omhoog, er komt een mobiliteitscontract, het is goed voor zowel de wijken Feijenoord als IJsselmonde. Je moet wel niet in Rotterdam wonen om tegen deze plannen te zijn."

Bereikbaarheid

Leefbaar is bang voor een verkeerschaos als er 60.000 supporters naar het stadion komen. "De bereikbaarheid, de aan- en afvoer van mensen, auto's en openbaar vervoer, dat is absoluut onvoldoende in dit plan. Er staat dat het autogebruik van 75% afneemt naar 17% in vijf jaar tijd. Dan zeg ik dit gaat niet lukken", aldus Wilson.
D66 vindt dat Feyenoord alleen een groot nieuw stadion verdient als de club structureel beter gaat spelen. "Alleen als er echt meer geld gestoken wordt in de kwaliteit van voetballers, dan kan je er van op aan dat Feyenoord jaarlijks voetbalt om het kampioenschap en het stadion vol zit. Dan haal je ook je omzetten. Voor ons is een hoger spelersbudget een harde eis", vindt Verveen.
Achter de schermen wordt de komende weken nog volop onderhandeld worden voordat de gemeenteraad zich op 20 april officieel zal uitspreken over de komst van een sporticoon aan de Maas.