nieuws

'Laat Frank en Ronald de Boer het overnemen'

Rob Jacobs noemt de 2-0 nederlaag van het Nederlands elftal in en tegen Bulgarije een schande voor het Nederlandse voetbal. Door het verlies lijkt kwalificatie voor het WK in 2018 verder weg dan ooit voor Oranje en dat is volgens de voormalig trainer van Feyenoord, Sparta en Excelsior de schuld van bondscoach Danny Blind.
"Het is voor mij een raadsel hoe ze beginnen. Ze moesten winnen. Het is ongelooflijk dat zoiets op dit niveau gebeurt", zegt Jacobs, die zag hoe debutant Matthijs de Ligt na vijf minuten in de fout ging en zo de openingstreffer voor de Bulgaren inleidde. "Je kunt het die jongen niet eens kwalijk namen, maar hoe verzin je het om hem in zo'n belangrijke wedstrijd op te stellen? De man is nog maar zeventien jaar. Ik heb met die knul te doen."
"Natuurlijk krijgt Blind van mij de schuld. Hij verzint het om met De Ligt en Martins Indi te spelen. Martins Indi speelde afschuwelijk. Het was niet om aan te zien", vervolgt de Rotterdammer. "Je hebt spelers met veel ervaring nodig die in vorm zijn. Jan-Arie van der Heijden had met twee vingers in de neus op de plek van De Ligt gespeeld."

Gebrek aan persoonlijkheid

Volgens de 73-jarige Jacobs moet Nederland zo snel mogelijk afscheid nemen van de bondscoach. "Blind moet maar één ding doen: stoppen. Hij was een geweldige speler, maar voor dit werk is hij niet geschikt. Blind en zijn staf hebben geen respect van de spelers. Zijn assistenten hebben alleen verstand van keepers. Er is een gebrek aan persoonlijkheid. Schei toch uit. Het is een schande voor het Nederlandse voetbal."
Jacobs weet wel wie Blind zou moeten opvolgen als bondscoach van Oranje. De volgende coach moet een staat van dienst hebben. Ik pleit voor Frank de Boer. Laat hem en zijn broer Ronald het alsjeblieft overnemen, net zoals Ronald en Erwin Koeman het doen. Dát is voetbal-knowhow", aldus Jacobs tegenover RTV Rijnmond.
Beluister in het bijgesloten audiofragment het gehele interview van presentator Frank Vijg met Rob Jacobs terug.