'Weinig weidevogels in Hoeksche Waard door ganzen'

Boeren

Boeren in de Hoeksche Waard maken zich zorgen over de daling van het aantal weidevogels in het gebied. Afgelopen winter zijn er zoveel ganzen neergestreken dat ze de weidevogels hebben verjaagd...

Er kan weinig aan de ganzenoverlast worden gedaan. Tot 1 april is het verboden om de vogels te verjagen. Dat is slecht voor het aantal kievieten, leeuweriken en scholeksters in de Hoeksche Waard.

Water pompen
Het enige dat de boeren kunnen doen is het helpen van de broedvogels. A.P. Oudewater bijvoorbeeld pompt water op zijn land in Strijen om de vogels van voedsel en water te voorzien.

“Zodat de vogels, met het oog op de roofvogels in het gebied, niet weg hoeven en gauw hier kunnen eten en drinken en gauw weer terug kunnen naar hun nesten.”

Nesten verleggen
Janneke Zevenbergen van coöperatiecollectief Hoeksche Waard wil verder boeren stimuleren om nesten te verleggen als ze hun land maaien.

Vorig jaar waren er nog weidevogels in de Hoeksche Waard. Maar toen kwamen er ineens honderden ganzen, zegt Oudewater. Die trappen het gras plat en walsen over nesten heen. Vanaf 1 april mogen de ganzen weer worden verjaagd.

Zevenbergen pleit ervoor om de ganzen "aan de bron te bestrijden." Bijvoorbeeld door in het voorjaar eieren van ganzen kapot te maken of in te smeren met olie, zodat ze niet kunnen uitkomen.

Daling weidevogels
Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt de indruk van de boeren in de Hoeksche Waard. Sinds 1960 is het aantal boerenlandvogels met 60 tot 70 procent terug gelopen. Dat komt volgens het CBS neer op meer dan 2,5 miljoen vogels minder in ruim 50 jaar.

Stijging aantal ganzen
Tegelijkertijd is het aantal ganzen in dezelfde tijd meer dan vertienvoudigd. Dat komt omdat er steeds meer graslanden zijn, waardoor er voor de ganzen meer voedsel is te vinden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: