nieuws

'Rechters houden verdachten vast zonder goede motivatie'

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
Rechters in Nederland leggen onvoldoende uit waarom verdachten tijdens het vooronderzoek vast moeten blijven zitten. Dat concludeert het College voor de Rechten van de mens na onderzoek bij onder meer de rechtbank van Rotterdam.
In totaal zijn de dossiers van vier rechtbanken en twee gerechtshoven tegen het licht gehouden. Daaruit blijkt dat bij vier van de zes de motivering om verdachten in voorlopige hechtenis te zetten en houden niet deugt. Welke rechtbanken dat zijn, is niet bekend gemaakt.
Zo bleek één rechtbank met een kruisjesformulier te werken. Daarop kon een rechter de reden voor voorlopige hechtenis aanvinken zonder verdere schriftelijke motivatie. Een andere rechtbank gebruikt standaardteksten waarop zinnen weggestreept kunnen worden.
Het college vindt dat rechters hun oordeel beter moeten uitleggen. Het vastzetten van een verdachte kan grote gevolgen hebben, zoals verlies van werk of uitkering. Soms komen verdachten in de problemen met bijvoorbeeld huisvesting en school.
In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat een verdachte zijn proces in vrijheid mag afwachten, tenzij dat niet kan. "In de Nederlandse praktijk lijkt men juist uit te gaan van het omgekeerde", zegt het college.