nieuws

Tbs'ers van De Kijvelanden staken tegen onveiligheid en intimidatie

Kliniek De Kijvelanden
Kliniek De Kijvelanden
Een deel van de patiënten van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal staakt. Ze doen niet mee met werk of activiteiten omdat ze zich onveilig voelen. Hun behandeling gaat wel gewoon door.
Aan de tweedaagse staking doen 15 van de 150 patiënten mee, laat de kliniek weten. Eerst hadden 25 mensen laten weten mee te willen doen, maar sommigen zagen daar alsnog vanaf. Het initiatief van de actie is de Bond van Wetsovertreders.

Onveilig

De bond zegt dat veel tbs'ers zich onveilig voelen omdat er te weinig personeel is. Daardoor kunnen makkelijker drugs en wapens de klinieken worden binnengesmokkeld.
De problemen spelen in alle tbs-klinieken, zegt de Bond van Wetsovertreders. Maar alleen de patiëntenraad van de Kijvelanden steunde het plan voor een staking.

Medewerker doodgestoken

De afgelopen tijd zijn er meerdere problemen geweest in tbs-klinieken. In De Kijvelanden werd in februari een medewerker doodgestoken door een patiënt. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht.
Diezelfde maand verscheen een kritisch rapport over tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, waaruit bleek dat het personeel nauwelijks in staat is toezicht te houden.
In de instelling pleegden eerder ook twee patiënten zelfmoord met een binnengesmokkeld vuurwapen. Verder kwam de Oostvaarderskliniek in Almere in het nieuws na problemen met drugs. Ook daar viel een dode.

Rapport

Voor de zomer verschijnt een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de veiligheid in tbs-klinieken in Nederland. Uit eerder onderzoek bleek dat er met name veel drugs in omloop zijn in de inrichtingen.