BEROVING

'Hollywood' op de snelweg: 'Chaos door mensen die grabbelden naar geldbiljetten'

Het arrestatieteam ter plaatse vanwege de achtervolging vanuit Rotterdam
Het arrestatieteam ter plaatse vanwege de achtervolging vanuit Rotterdam © Stuve Fotografie
Het klinkt als een verhaal uit een Hollywoodfilm: dieven die tijdens een achtervolging door de politie besluiten om het geldbedrag uit de auto te gooien. Achter de vluchtende wagen graaien mensen naar de biljetten die over de snelweg dwarrelen. Maar in plaats van dat de dieven door de wanhoopsdaad weten te ontkomen, worden de drie verdachten van een beroving in Rotterdam, opgepakt bij Raamsdonksveer.
Het verhaal begon maandagavond op het Veilingterrein in Rotterdam-Kralingen. Op de Brugwachter werd een man beroofd van een supermarkttas met daarin een grote hoeveelheid biljetten.
Agenten die in de buurt waren gingen na de melding direct in de achtervolging. Via de A16 kwam de wagens in Brabant terecht. Ter hoogte van Oosterhout openden de vluchtende dieven een van de raampjes om vervolgens biljetten uit het raam te gooien. Op sociale media werd een filmpje geplaatst waarop dat zichtbaar is.
Jesse zat in de auto, niet ver achter de vluchtende dieven. "Het regende geld", laat hij aan Rijnmond weten. "Ze gooiden het geld recht op onze auto. De busjes van de politie zaten er net achter."
Omdat er nogal wat wagens achter hem zaten, stopte Jesse niet om de biljetten te verzamelen. "Ik wilde geen gevaar veroorzaken. Maar achter me zag ik in ieder geval één vrouw uitstappen."

Mensen gaven geld terug

De politie bevestigt het verhaal van Jesse en zegt ook dat de vrouw niet de enige was. "Collega's die op de plek aankwamen troffen een chaos aan", zegt de woordvoerder. Meerdere weggebruikers waren uitgestapt om geldbiljetten van de grond en uit de berm te rapen. "Maar een aantal van die mensen heeft dat geld wel meteen overhandigd aan de politie."
Hoeveel geld er nu precies is gedumpt en hoeveel mensen dat geld níet hebben teruggegeven, dat kan de politie niet zeggen. "Maar het is wel zo dat het niet inleveren van dat geld strafbaar is."
Als het dumpen van het geld bedoeld was om de politie af te schudden, dan is die poging mislukt. Bij Raamsdonksveer werden de drie mannen gearresteerd. De verdachten zijn een 17-jarige man uit Den Bosch, een 21-jarige man uit Groningen en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.