nieuws

Blijdorp: 'Dieren schrikken van honden'

geleide-hond-Blijdorp
geleide-hond-Blijdorp
Blijdorp blijft bij de regel dat hulphonden de diergaarde niet in mogen. Volgens een woordvoerder van de dierentuin kunnen dieren in de verblijven schrikken van de honden. Dat kan gevaarlijk zijn voor dieren en bezoekers.
De Vlaardingse Cora Vermaas werd
met haar hulphond niet toegelaten in de Rotterdamse dierentuin. Ze had dat niet verwacht, omdat ze eerder in Dierenpark Emmen en Beekse Bergen wel naar binnen mocht.
Volgens een woordvoerder van Blijdorp worden sowieso geen andere beesten toegelaten. Vooral omdat in de Rotterdamse diergaarde de paden dicht langs de dierenverblijven gaan.
''Het kan voor veel dieren stress geven, met name voor onze antilopen. Die zouden ernstig gewond kunnen raken door onverwachte schrikreacties veroorzaakt door honden. Ook hebben wij een aantal routes door volières.''
Blijdorp realiseert zich dat hulphonden anders zijn dan gewone honden. ''Assistentie- en hulphonden zijn over het algemeen zeer goed getraind en veroorzaken nauwelijks overlast. Toch vormen zij een groot risico in de buurt van antilopen die niet gewend zijn aan honden.''
De dierentuin zegt ook veel te doen om mensen met een beperking te helpen. Er zijn bijvoorbeeld rondleidingen voor blinden. Ook krijgen begeleiders van mensen met bijvoorbeeld een handicap korting.
Landelijk hebben de dierentuinen geen afspraken gemaakt over het al dan niet toelaten van hulphonden. ''Omdat elke dierentuin anders is en niet overal iedereen dicht bij de dieren komt'', aldus de woordvoerder van Blijdorp.
Een vertegenwoordiger van de dierentuin heeft naar aanleiding van het bericht contact opgenomen met de familie van Cora Vermaas om de gang van zaken te bespreken.