NIEUWS

Rotterdamse Pleinbioscoop gaat na 35 jaar niet door, gemeente handhaaft strenger

| Foto:
| Foto:
Tien dagen voor de start van de Pleinbioscoop heeft de organisatie besloten dat het evenement niet doorgaat. De gemeente geeft alleen een vergunning tot 23:00 uur af en handhaaft daar streng op. Dat is voor het vertonen van films in de avond niet haalbaar, want daarvoor moet het donker zijn, legt directeur Joost Maaskant uit. Hij baalt verschrikkelijk. “Het is rot. Ik reken het mezelf ook aan."
De gemeente geeft geen langere vergunning, omdat het een regel handhaaft die sinds 2019 van kracht is. Volgens die regel mogen evenementen niet langer duren dan tot 23:00 uur ‘s avonds, zegt een gemeentewoordvoerder. Dit om overlast voor de buurt tegen te gaan. Daar kreeg de Pleinbioscoop vóór 2019 altijd een uitzonderingspositie op. Dit jaar niet. En vorig jaar ook niet, zegt de woordvoerder. "Toen hield de organisatie zich kennelijk niet aan de regels."
Sinds 1987 vertoont de Pleinbioscoop films, door de jaren heen op verschillende locaties in de stad. Het begon op het Schouwburgplein, vervolgde de vertoningen op het Museumpark en bouwde vorig jaar voor het eerst het doek op voor Hotel New York. In het Museumpark had de Pleinbioscoop plek voor zo'n drieduizend mensen, dat is bij Hotel New York minder, het aantal mensen wordt geschat op zevenhonderd. Het grasveld voor het hotel was een tijdelijke plek, vanwege werkzaamheden bij het Museumpark.

Geld terug

De Pleinbioscoop heeft de naam een populair evenement te zijn. De films voor de komende editie op donderdag 11 augustus en vrijdag 12 augustus waren bijvoorbeeld al uitverkocht. Directeur Maaskant zegt dat de organisatie alle kaartjes terugbetaalt. Vandaag belt hij alle leveranciers af.
Maaskant rekent het zichzelf aan dat hij ervan uitging dat hij een uitzonderingspositie kon krijgen bij de gemeente. Dat is ook de reden dat zo laat pas bekend wordt dat het evenement niet doorgaat. "Ik kreeg te horen dat de gemeente veel strenger zou handhaven. Ik heb gevraagd om een uitzondering, maar dat mislukte."

Woeste vrijwilligers

De directeur wijst erop dat in andere steden, zoals Amsterdam, vergelijkbare evenementen nog gewoon door kunnen gaan. "De gemeente Rotterdam gooit alle evenementen op één grote hoop. De filmvertoning gaat via koptelefoons, dus wij zorgen voor veel minder geluidsoverlast dan het gemiddelde festival. Maar iedereen wordt op dezelfde manier beoordeeld. Dat is heel jammer."
De Pleinbioscoop draait jaarlijks op ongeveer zeventig vrijwilligers. Zij balen ook en startten deze dinsdag, op eigen initiatief een petitie in de hoop iets te veranderen aan het strenge beleid van de gemeente. Vrijwilligerscoördinator Lotte van der Zel is teleurgesteld. “We willen aandacht vragen voor het probleem dat het voor steeds meer organisaties en evenementen moeilijker wordt om iets te organiseren in Rotterdam", zegt Van der Zel.

Volgend jaar?

Ook hoopt Van der Zel dat het iets verandert voor de Pleinbioscoop. "Voor de komende editie zal het waarschijnlijk niet meer lukken. We moeten al mensen afbellen. Maar misschien kunnen we nog iets betekenen voor komende jaren."
Maaskant weet nog niet hoe de toekomst er voor het evenement uit zal zien. "Wij móéten laat door kunnen, omdat het pas laat donker is in de zomer. Als we het later in het jaar organiseren, kan het weer voor problemen zorgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl