DIEREN

Duivenmelker Peter uit Papendrecht is vier duiven kwijt door onweersbui: 'Inschattingsfout van organisatie'

Rotsduif
Rotsduif © Pixabay
Het is voor Peter van Sintmaartensdijk uit Papendrecht niets bijzonders: duiven op transport zetten voor een wedstrijd waarbij de vogels honderden kilometers verderop worden losgelaten om vervolgens terug naar huis te vliegen. Maar vrijdag verliep het een beetje anders. Bij een internationale duivenwedstrijd vanuit de Zuid-Franse stad Narbonne raakten 20 duizend dieren de weg kwijt en keerden niet terug bij hun baasjes. Rara, hoe kan dat?
Van Sintmaartensdijk deed mee met elf duiven. Slechts zeven kwamen er teruggevlogen. “Normaal gesproken houdt de organisatie de weersvoorspellingen heel goed in de gaten. De Nederlandse wedstrijdorganisatie heeft een contract met een weersstation”, legt de duivenmelker uit. Bij slecht weer worden de dieren niet losgelaten en de vlucht uitgesteld. “Maar deze organisator heeft de kaarten blijkbaar niet goed bekeken. Er is niet verantwoord gelost”, meent hij.

Uit de hand gelopen hobby

Peter heeft tussen de 150 en 200 duiven. Ongeveer 100 daarvan worden ingezet bij wedstrijden. Met de anderen kweekt hij, en dat al 35 jaar lang. “Ik had vriendjes die thuis duiven hadden. En toen zei ik: als ik later een eigen huis heb, wil ik ook duiven houden." En zo geschiedde. Achter zijn dijkhuis staat nu een hok van 28 meter lang.
Hoewel het voor Van Sintmaartensdijk een hobby is, viel hij wel geregeld in de prijzen met zijn vogels. En een goede duif is onder liefhebbers gewild; in de duivensport kan veel geld omgaan.
Hoe groot de financiële schade na deze deels mislukte vlucht is, kan Van Sintmaartensdijk nog niet zeggen. "Mijn duiven zijn niet zo heel duur, maar er zijn wel duiven bij die duizenden euro's waard zijn.

Onweer is uitzonderlijk

Van Sintmaartensdijk legt uit dat er wel vaker duiven sneuvelen tijdens een wedstrijdvlucht. Een dier kan gegrepen worden door een roofvogel of tegen een elektriciteitskabel vliegen. Maar dat ze door een onweersbui, zoals nu, niet thuiskomen, is uitzonderlijk.
“Ze raken erdoor gedesoriënteerd. Hoe dat precies werkt, blijft een raadsel. Het blijft iets speciaals dat ze in Zuid-Frankrijk uit een vrachtwagen worden gelaten en terug naar hun hok in Papendrecht vliegen. Maar we weten dat het mis kan gaan met slecht weer. Als de voorspellingen niet goed zijn, worden de duiven meestal niet gelost en wordt de vlucht uitgesteld.”
Toch hoopt Van Sintmaartensdijk dat een paar van zijn vogels de weg naar Papendrecht nog terugvinden.

Nieuwe poging

Toch is de Papendrechtse duivenmelker door het drama niet uit het veld geslagen. “We kunnen wel blijven treuren, maar dat heeft geen nut." Voor dit weekend heeft hij alweer duiven ingekorfd. Het is de laatste lange afstandsvlucht (meer dan 1.000 kilometer) van dit jaar. “Daarna hebben we tot september alleen nog wat trainingsvluchten met nieuwe duiven. Het volgende seizoen begint in april volgend jaar.
In de tussentijd richt hij zich op het kweken van nieuwe talenten. Dat wordt nog wel spannend. “Het is afwachten of ze goede kwaliteiten hebben. Niet elk mens loopt de marathon in 2 uur en 20 minuten. En zo is het ook bij deze dieren.”
Dit is een verhaal in samenwerking met RTV Dordrecht.