VANDALISME

Rara! Het mysterie van de gestolen lantaarnpaalluikjes op Goeree-Overflakkee

Een van de lantaarnpalen op Goeree-Overflakkee waarvan het luikje is gestolen
Een van de lantaarnpalen op Goeree-Overflakkee waarvan het luikje is gestolen © Gemeente Goeree-Overflakkee
Heb je die luikjes op een lantaarnpaal wel eens gezien? De gemeente Goeree-Overflakkee zegt op Facebook dat ze te maken hebben met dieven die de lantaarnpalen slopen en de luikjes stelen. "Wist je dat zo'n paal ook onder stroom kan komen te staan?", zegt de gemeente.
Een woordvoerder van de gemeente meldt aan Rijnmond dat er dit jaar tot nu toe al elf lantaarnpalen zijn opengebroken in Dirksland, Goedereede, Ouddorp, Melissant en Oude-Tonge, verspreid over het hele eiland dus. Vorig jaar waren het er 31, toen gebeurde het in bijna elke dorpskern op Flakkee.
"Alleen de luikjes worden weggehaald. Soms liggen ze erbij in de buurt, maar meestal zijn ze weg. Vaak worden ook de afdekkapjes van plastic en de zekering uit de mast gedraaid, zodat de kabels zichtbaar worden", vertelt de woordvoerder.

Levensgevaarlijk om aan te raken

Levensgevaarlijk, zegt de gemeente. "Het grootste gevaar is als kleine kinderen bij avond, wanneer de lamp brandt, met hun vingertjes aan de kabels komen. Dat geeft een forse schok."
Maar volgens de woordvoerder kunnen ook weersomstandigheden voor gevaarlijke toestanden zorgen: "Door regen kan kortsluiting ontstaan, met als gevolg schade aan het netwerk. De openbare verlichting in een hele wijk kan dan uitvallen.

De vraag is: waarom?

Het is voor de gemeente een groot raadsel wat de vandalen hiermee willen bereiken. Af en toe gebeurt het wel eens dat er stroom wordt afgetapt via lantaarnpalen, maar aantallen daarvan zijn niet bekend. Verder is totaal onduidelijk wat het doel is. "We hopen alleen maar dat ze ermee stoppen."
Vervelend is ook nog eens de extra kostenpost die het met zich meebrengt. Het is lastig om een precies bedrag te noemen, vertelt de woordvoerder. "Maar je moet al gauw denken aan een bedrag van tussen de 200 en 300 euro."