nieuws

Oud-Feyenoorders over huidige succes

Afgelopen woensdag was er voorafgaand aan de oefenwedstrijd tussen Feyenoord en FC Dordrecht een voorwedstrijd tussen oud-Feyenoord en De Suriprofs. Op het veld stonden veel voormalig Feyenoorders die weten hoe het is om een hoofdprijs te winnen in de Kuip.
RTV Rijnmond sprak met Pierre van Hooijdonk, Edwin Zoetebier, Bert Konterman en Henk Vos over het mogelijk naderende kampioenschap. Van Hooijdonk en Zoetebier wonnen met Feyenoord in 2002 de UEFA-cup en Zoetebier, Vos en Konterman waren erbij toen Feyenoord in 1999 voor de laatste keer de landstitel binnenhaalde. ''Ik zie veel kenmerken van het huidige Feyenoord, die wij ook hadden in onze tijd. Het is een hechte groep en qua mentaliteit ligt het dicht bij elkaar. Ik denk dat dat heel belangrijk is'', zegt Henk Vos.
"Het is een hecht team en ze vechten voor elkaar. Als ze wisselen worden ze er niet zwakker op. Dat is het sterke punt van dit Feyenoord'', aldus oud-doelman Edwin Zoetebier.
''Wij hadden zo een hekel aan verliezen en bogen vaak een achterstand om. En daar lijkt het nu ook weer op. En dat gefet veel vertrouwen aan een groep. Dan denk je wie doet ons nog wat. Ook bij dit Feyenoord zie je dat'', zegt voormalig verdediger Bert Konterman.
Pierre van Hooijdonk kan als oud-spits als geen ander vertellen hoe belangrijk de huidige spits Nicolai Jørgensen voor Feyenoord is. ''Hij maakt doelpunten, geeft assists en hij weet heel erg goed waar hij op het veld iets moet doen. Hij raakt ook nooit in paniek en is erg balvast. Voor de Nederlandse competitie is hij een prima kapstok om verder te voetballen. Zijn komst is een goede zet geweest van Martin van Geel'', zegt van Hooijdonk.
Ook voormalig spits Henk Vos is lyrisch over de Deen en vergelijkt hem met Julio Ricardo Cruz, de spits in 1999. ''Ik denk dat Jørgensen meer deelneemt aan het spel en werkt wat harder dan Julio Ricardo Cruz. Maar qua lengte, balvastigheid en scoren hebben ze wel wat gelijkenissen'', zegt Vos.
Van Hooijdonk denkt dat Feyenoord komend weekend de genadeklap geeft aan concurrent Ajax door in het rechtstreekse gevecht in Amsterdam te winnen. ''Door de wedstrijd tegen Heerenveen ben ik om. Feyenoord wordt kampioen en ik denk dat ze ook in Amsterdam winnen. Ajax heeft het lastig en moet ook winnen om nog een beetje in de buurt van Feyenoord te geraken. En Feyenoord speelt met ontzettend veel vertrouwen. Ik hoop ook dat ze daar gaan spelen zoals de tweede helft in Heerenveen. En zo op een waardige manier laten zien wie de baas in Nederland momenteel is.