nieuws

GroenLinks: stop met experimenteren Kralingse Plas

GroenLinks wil dat de gemeente Rotterdam stopt met experimenteren met de natuur. Het gebruik van waterstofperoxide als bestrijdingsmiddel van blauwalg in de Kralingse Plas heeft er mogelijk voor gezorgd dat de visstand lager is dan vorig jaar.
De gemeente stopt met het gebruik van het blondeermiddel, al is niet helemaal zeker of dat ook echt de oorzaak is van de afname van het aantal vissen.
Uit onderzoek werd duidelijk dat de voedselvoorraad in de plas is aangetast. "Maar dat kan ook komen door onze nieuwe maaimethode. En het kan ook zo zijn dat de visstand van het jaar ervoor extreem hoog was door een zachte winter", zegt wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam.

Structurele oplossing

GroenLinks was altijd al tegen de bestrijding met waterstofperoxide en wil nu helemaal dat de wethouder stopt met experimenteren en geld uitgeeft aan een structurele oplossing voor de blauwalg in de Kralingse Plas.
"Die oplossing is de sliblaag afdekken met een laag zand, zodat de blauwalg geen kans heeft om te ontstaan. Er zit alleen wel een prijskaartje aan", vertelt Judith Bokhove van GroenLinks.
Deze manier om de blauwalg aan te pakken is niet nieuw, maar werd nog niet toegepast omdat de gemeente, het hoogheemraadschap en de provincie Zuid-Holland niet tot een goede verdeelsleutel van de kosten kwamen.

Schot in de zaak

Volgens Eerdmans zit er wel schot in de zaak. "We zijn wel een heel eind tot elkaar gekomen, dus ik hoop binnenkort aan de gemeenteraad te vertellen hoe de nieuwe verdeelsleutel zal zijn"
GroenLinks vindt dat de stad desnoods zelf diep in de buidel moeten tasten. "Als er geen bijdrage zal zijn van de andere partijen vind ik dat je als stad zelf je verantwoordelijkheid moet nemen. Want we spelen niet met eco-systemen", aldus Bokhove.
Aanstaande donderdag zal de partij samen met de Partij voor de Dieren en de VVD raadsvragen stellen over de verminderde visstand.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl