GELUIDSOVERLAST

Foutje, bedankt! Inschattingsfout gemeente Vlaardingen leidt tot weekend lang herrie voor Schiedammers

Bewoners in de flats langs de A4 hadden drie dagen lang last van keiharde muziek die tot binnen te horen was
Bewoners in de flats langs de A4 hadden drie dagen lang last van keiharde muziek die tot binnen te horen was © SCHIE
Bewoners van de wijk Groenoord in Schiedam hebben afgelopen weekend drie dagen lang geluidsoverlast moeten doorstaan. Een Caribisch feestje bij honkbalvereniging SC Vlaardingen Holy werd tot ver in Schiedam-Noord gehoord. Oorzaak is een foute inschatting van de gemeente Vlaardingen.
"Het was alsof iemand met een hete breinaald in je oor aan het roeren is", omschrijft Rob Besseling het geluid aan omroep SCHIE. Hij woont in de Europaflat in Groenoord. Op het feest kwamen veel mensen met een Dominicaanse afkomst af. Het feest kenmerkte zich dan ook door aanhoudende salsa-achtige muziek en Spaanstalige speeches.
"Je krijgt er een beetje een vakantiegevoel van de eerste dag", vertelt Jan Verwaayen, bewoner van de nabijgelegen Van Beethovenflat. "Maar na drie dagen ‘Rico, Rico’ te horen, want volgens mij waren ze hem kwijt, ben je het wel zat."
"Ik heb het hele weekend niet tegen m'n vrouw gesproken door de herrie. Dan heb je het probleem dat je dat vanaf maandag weer in moet halen", grapt omwonende Ton den Hartog. "Ik ben meer van de Nederlandse klompendans, het ritme paste bij mijn motoriek."
"We zijn gevlucht", vertelt Annet Mol, vrouw van Rob Besseling. "Het geluid resoneert tussen de flatgebouwen. Dus dat maakt het erger." Annet en Rob besloten zondag een rondje te fietsen, maar ook op verdere afstand hoorden ze het nog: "Het dreunt helemaal door en werkt op je zenuwen."
Milieudienst Rijnmond DCMR ontving gedurende het weekend veel klachten over het feest. Uiteindelijk liep het aantal op naar 85. Ook de politie kreeg meldingen binnen. "Naar aanleiding van deze overlastmeldingen zijn agenten meerdere keren op het evenement afgegaan", laat de politie weten.

Vlaardingen geeft fout toe

Het geluid reduceren of het gehele feest voortijdig beëindigen was geen optie voor politie en handhaving. Oorzaak daarvan is het gebrek aan afspraken vooraf. "We hebben aan de voorkant onvoldoende ingeschat wat de aard van het evenement was en wat voor effect dat zou hebben op de omgeving", vertelt locoburgemeester Bart Bikkers van de gemeente Vlaardingen.
De vergunning voor het evenement werd vanwege de hoge werkdruk bij de gemeente Vlaardingen pas een dag van tevoren verleend. Die vergunning kende geen harde geluidsnorm, maar werd verleend met de afspraak om het geluid op het ‘standaardniveau’ te houden.
"Het was een kleinschalig A-evenement", legt Bikkers uit. "Met goede afspraken in de vergunning, zoals goed rekening houden met de omgeving, kan je dan uit de voeten. Nu is uit het evenement gebleken dat we daar strakkere afspraken aan de voorkant over hadden moeten maken. Zo hadden we er tijdens het evenement beter op kunnen handhaven."

Contact met Schiedam?

Veel omwonenden zijn verbaasd dat Vlaardingen geen contact heeft gezocht met de gemeente Schiedam, aangezien het evenement bijna op de grens van beide steden werd gehouden. "Bij dit soort kleinschalige evenementen doen we dat niet", zegt Bikkers, die in de toekomst wel andere keuzes wil maken.
"Je ziet steeds meer evenementen op de grenzen van de gemeenten plaatsvinden. We gaan in de toekomst kijken of het nodig is om toch met elkaar het gesprek te voeren."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.