EVENEMENT

Rotterdam boos om niet doorgaan Pleinbioscoop: 'Past niet bij uitgangspunt van levendige stad'

De Pleinbioscoop in Rotterdam in 2020
De Pleinbioscoop in Rotterdam in 2020 © Jan de Groen
Het afblazen van de Pleinbioscoop vanwege vergunningsproblemen maakt Rotterdammers pissig. "Stelselmatig maakt de gemeente van Rotterdam een steeds saaiere stad. Schandalig", twittert een Rotterdammer. Raadslid Marike Abrahamse (VVD) heeft inmiddels vragen gesteld aan het Rotterdamse college. Het lijkt een klein beetje te helpen: op Radio Rijnmond zet locoburgemeester Tim Versnel de deur op een kier. "Maar ik wil geen valse hoop geven."
Hoe zit het? De gemeente heeft een vergunning gegeven tot 23:00 uur, maar de Pleinbioscoop moet langer open om in in het donker in de openlucht een film te kunnen bekijken. Het is pas laat donker in de zomer en dus zijn om 23:00 uur de meeste films nog niet afgelopen.
Tot nu toe kon de Pleinbioscoop daarom langer doorgaan, daar kregen ze toestemming voor. Maar de gemeente gaat strenger handhaven om overlast te voorkomen, omdat sinds 2019 nieuwe regelgeving van kracht is voor evenementen. Daarom trok directeur Joost Maaskant de stekker uit het evenement.
Dat de gemeente zo streng gaat handhaven valt bij veel Rotterdammers niet in goede aarde.

'Past niet bij de stad'

Ook de Rotterdamse gemeenteraad is teleurgesteld. Raadslid Marike Abrahamse van coalitiepartij VVD stelde vragen aan het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders. Ze schrijft dat na corona eindelijk weer ruimte is voor evenementen.
Ze ziet deze tijd als het eerste moment dat de nieuwe regels, waar de strengere handhaving deel van uitmaakt, worden getest. "Helaas blijkt dat de vele beperkingen binnen het vergunningenstelsel evenementen dwarsbomen." Ze vindt het niet bij het uitgangspunt van een levendige stad passen.
Op Radio Rijnmond bij presentator Reint Jan Potze in de uitzending zegt de Rotterdamse locoburgemeester Tim Versnel ook te balen dat het festival niet door kan gaan. Toen hij zag welke onrust het teweeg bracht, heeft hij wel geprobeerd om tot een oplossing te komen.
De gemeente heeft deze dinsdag weer contact gezocht met de organisatie en laat weten dat er tóch mogelijkheden zijn wat betreft de eindtijd van de vertoningen.

Alcohol en op- en afbouwtijden

Tegelijkertijd zei de locoburgemeester dat hij geen valse hoop wilde geven. Ook op andere punten bleken er vergunningsproblemen te zijn, maakte Versnel bekend op de radio. De op- en afbouwtijden zijn te kort voor de Pleinbioscoop dat meer tijd nodig heeft. Ook een alcoholvergunning zou nog niet in orde zijn en een omgevingsvergunning ook niet.
De gemeente en directeur Joost Maaskant beloven tijdens de uitzending nog één keer met elkaar om tafel te gaan. Maar een belofte dat het festival alsnog door kon gaan, durven beiden niet te geven.
De mensen achter de petitie om de Pleinbioscoop te redden hebben dinsdagavond ruim 1.300 handtekeningen verzameld.