nieuws

Blinde, hoogbejaarde vrouw valt in trapgat metro Delfshaven

De ingang van metrostation Delfshaven moet snel veiliger worden gemaakt voor blinden en slechtzienden. Dat zegt Rini Vermeulen van de gebiedscommissie Delfshaven. Zondag liep een hoogbejaarde blinde vrouw per ongeluk in het open trapgat van het metrostation en raakte zwaargewond.
Het slachtoffer was volgens Vermeulen onderweg naar de supermarkt met haar blindenstok en rollator: "Doordat er auto's op het plein geparkeerd stonden, moest mevrouw afwijken van haar vaste route en heeft niet in de gaten gehad dat ze richting dat trapgat liep."
Bovenaan de trappen van het metrostation aan de Jan Kruijffstraat is geen speciale markering aangebracht voor blinden en slechtzienden. Vermeulen: "Die tegels met die ribbels en noppen liggen verder door het hele station, maar nou juist net niet bovenaan de trap. Dat is toch onbegrijpelijk?"
Het slachtoffer is enkele meters naar beneden gevallen en is er volgens Vermeulen slecht aan toe: "Mevrouw is al ver in de negentig en ik vrees het ergste.''
''Ik heb inmiddels een brief naar alle fracties in de gemeenteraad gestuurd en ook aan de burgemeester, want hier moet iets aan gebeuren."
Volgens Jan Poot, vrijwilliger bij VGR, een Rotterdamse belangenvereniging voor gehandicapten, is de gemeente verantwoordelijk voor markering op straatniveau: "Ik ben zelf blind en herken dit probleem. In stations is het goed geregeld, maar bij de metroingangen vaak niet. Daar zouden tegels met noppen moeten liggen die mij waarschuwen voor die trap."
Poot was in 2006 betrokken bij de aanleg van de zogeheten geleidelijnen in het Rotterdamse openbaar vervoer. "Ik vind dit pure nalatigheid van de gemeente. Die moet regelen dat het ook bovengronds in orde is."