nieuws

Roken in pretparkrijen wordt verboden

Bezoekers van pretparken mogen binnenkort geen sigaret meer opsteken terwijl ze in de rij staan voor een attractie. Het verbod geldt ook voor bezoekers van Diergaarde Blijdorp.
Een rookverbod in wachtrijen hing al een tijdje in de lucht. De Club van Elf, een vereniging van 21 grote attractieparken in Nederland, beloofde onlangs een scherper rookbeleid.
Veel bezoekers vinden het vervelend om in andermans rook te staan, zei directeur Kees Klesman van de Club van Elf dinsdag tegen Radio 1.
Gerook
Een van die mensen is Artemis Westenberg uit Capelle aan den IJssel. Zij ontving duizenden reacties na een kritisch bericht over het gerook in Efteling-rijen.
Westenberg ontving steunbetuigingen, maar ook doodsbedreigingen en haatmails. Verstokte rokers eisten dat ze definitief verbannen zou worden uit pretparken.
De vrouw is blij dat pretparken het roken in de rij nu in de ban doen. "Hoera. Dat betekent dat veel kinderen niet meer berookt zullen worden terwijl ze daar staan", reageert ze.
Westenberg juicht toe dat Diergaarde Blijdorp zich aansluit bij de actie. "Heerlijk. Dan kan ik als Rotterdamse weer naar de apen kijken. Ook goed voor de apen trouwens."
Geen kant op
Volgens Klesman kunnen mensen in vaste wachtrijen geen kant op. Daarom is besloten het roken daar te verbieden. Het verbod geldt niet voor complete pretparken.
Attractieparken gaan volgens de Club van Elf onder meer bordjes neerzetten om mensen te wijzen op het rookverbod. Ook houden medewerkers een oogje in het zeil.
Volgens Klesman doen alle 21 leden van de organisatie mee aan de actie. Ook Diergaarde Blijdorp doet het wachtrijroken dus per 1 april in de ban.

Blijdorp

Het verbod heeft voor bezoekers van de Rotterdamse dierentuin waarschijnlijk geen grote gevolgen. Mensen hoeven er doorgaans nauwelijks in de rij te staan.
Toch zint het park op maatregelen om het roken aan banden te leggen. "Wij zijn natuurlijk een park waar veel kinderen komen", zegt Constance Alderlieste van Blijdorp.
"We gaan opnieuw kijken wat de plekken zijn waar mensen dicht opeengepakt staan en maatregelen nemen om mensen te ontmoedigen of zelfs verbieden om te roken."
Spannder
Sommige rokers zien niets in het voorgenomen verbod. "Als iets niet mag, wordt het des te spannender om te doen", schrijft voorzitter Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen.
Wurtz denkt dat een verbod leiden tot meer onveilige en overlastgevende situaties. "Ik zou zelf enorm geïrriteerd raken door verboden."