nieuws

Justitie Rotterdam zet vaart achter mensensmokkelzaken

Justitie Rotterdam zet vaart achter mensensmokkelzaken
Justitie Rotterdam zet vaart achter mensensmokkelzaken
Zes verdachten van mensensmokkel verschijnen volgende week in Rotterdam voor de rechter. Het gaat om mensen die illegalen zouden hebben gesmokkeld in bijvoorbeeld busjes of vrachtwagens.
Het Openbaar Ministerie meldt dat het aantal mensensmokkelzaken in de regio de afgelopen jaren fors is toegenomen. Zo ging het in 2015 nog om 20 zaken. Een jaar later verdubbelde dat aantal naar 40.
Het OM organiseert daarom een speciale themazitting waarop vier zaken worden behandeld. Dat verschijnsel is niet uniek. De Rotterdamse rechtbank behandelde eind vorig jaar al eens drie mensensmokkelzaken op een dag.
Autobanden en peren
De rechter buigt zich volgende week onder meer over de zaak van een moeder en haar volwassen zoon. Zij zouden Irakezen hebben gesmokkeld in een busje. "Deze personen zaten verstopt tussen autobanden", aldus het OM.
Ook een verdachte die tien Albanezen zou hebben gesmokkeld in een koelwagen moet zich verantwoorden voor de rechtbank. De vreemdelingen werden ontdekt tussen een lading peren. Omdat de koelwagen ingeschakeld was, was het erg koud in het voertuig.
Mensen die illegalen de grens over smokkelen, riskeren lange straffen.
"Op mensensmokkel kan een straf staan van maximaal vijftien jaar", aldus het OM. Mocht een van de vervoerde personen omkomen, dan kan dat zelfs oplopen naar achttien jaar cel.