nieuws

Gesteggel over verlof moordenaar Rotterdams gezin

Archieffoto
Archieffoto
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet binnen een maand beslissen of de tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. met onbegeleid verlof mag. Dat vindt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ) en Jeugdbescherming
C. werd in 1989 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op een Chinees gezin in Rotterdam. Hij bracht aan de Statensingel
, onder wie een meisje van vijf jaar en een baby.
De veroordeling tot levenslang wil zeggen dat C. in principe niet meer vrijkomt, maar die straf staat onder druk. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eerder dat levenslang alleen humaan is als de veroordeelde nog uitzicht heeft op gratie.
Beveiligers
C, kon daarom eerder al met begeleid verlof. Toen hielden beveiligers een oogje in het zeil. Dijkhoff moet nu beslissen of de moordenaar ook zonder toezicht tijdelijk de gevangenis mag verlaten, maar wil daar pas in juni de knoop over doorhakken.
De beroepscommissie van de RSJ neemt daar echter geen genoegen mee. "Onbegeleid verlof is een voorwaarde voor een positieve beoordeling van zijn gratieverzoek door het Gerechtshof Den Haag", concludeert de beroepscommissie.
Volgens de RSJ is het begeleide verlof van C. vorig jaar goed verlopen. De organisatie vindt dat Dijkhoff bij zijn beslissing onvoldoende rekening heeft gehouden met het belang van de veroordeelde.

Zinvol

C. vroeg in het verleden al zes keer om gratie. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorig jaar dat hij eerst vooruitgang moest tonen tijdens onbegeleid verlof. Pas daarna kan worden geoordeeld of het voortzetten van de levenslange straf zinvol is.
Toevallig dient vrijdag in Den Haag een kort geding over het gratieverzoek. Loi Wah C. eist daarin dat staatssecretaris Dijkhoff advies inwint bij de Hoge Raad over het gratieverzoek. Daarbij moeten de concrete voorwaarden op papier komen, waaraan C. moet voldoen om vrij te kunnen komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl