DORDRECHT

Bam! Bam! Bam! Nachtelijk heien verstoort nachtrust Dordtenaren; gemeente gaat door het stof

Dordtenaren liggen al nachten wakker door heiwerk bij tankstation aan de Laan der VN
Dordtenaren liggen al nachten wakker door heiwerk bij tankstation aan de Laan der VN © RTV Dordrecht
“Ik werd wakker van een indringend geluid tussen 01:00 en 02:30 uur 's nachts. Ik was echt verbijsterd.” Maartje Wildeman uit Dordrecht kan sinds vorige week niet meer rustig slapen. Dat komt door heiwerk, waar de gemeente een vergunning voor gaf zonder de omwonenden zelfs maar te informeren. Dinsdag zou het werk klaar zijn, maar ook afgelopen nacht werden er nog heipalen de grond ingestampt.
Wildeman woont vlak bij de Laan der Verenigde Naties, waar druk gewerkt wordt aan de aanleg van een nieuw waterstofstation. Ze vraagt zich af of het niet anders had gekund. Bezwaar kon ze als omwonende namelijk ook niet maken.
"Dat klopt, zegt Mark Benjamin, woordvoerder van de gemeente Dordrecht. "Het is heel ongebruikelijk. De vergunning is vorige week maandagmiddag verleend en maandagavond is er meteen begonnen met het werk. Dat is niet hoe je het normaal gesproken als gemeente wil."
Maar een bezwaar van mensen had overigens waarschijnlijk niets veranderd, meent Benjamin. “Wij zagen geen andere mogelijkheid. Maar normaal gesproken hadden we de mensen in ieder geval eerder willen en kunnen informeren. En dat ging nu helaas niet."

Klaar voor de toekomst

De gemeente is blij met de aanleg van het waterstoftankstation. "Het is toch de brandstof van de toekomst. Dus vanuit milieuoverweging is het geweldig dat er een initiatief komt om deze brandstof ook in Dordrecht te leveren."
Hoewel veel Dordtenaren er wakker van liggen, staat de gemeente nog wel achter de verlening van de vergunning. "Dat heeft alles te maken met de vakantieperiode. Als we de bezwaartermijn in acht hadden genomen, van zes weken, ja dan zit je in een periode dat iedereen weer thuis is en dan hadden we nog meer mensen gehad die er last van hebben."

Nieuwe klachten

De werkzaamheden overdag laten uitvoeren, was geen optie volgens Benjamin. "Het is vlak bij de Laan der Verenigde Naties, een belangrijke in- en uitvalsweg voor Dordt. Als je die overdag afsluit dan geeft dat teveel verkeersproblemen en daarom hebben we gekozen voor de nacht. En de afsluiting is ook echt noodzakelijk vanwege de veiligheid. Je wilt niet dat er een heipaal of -stelling omvalt op de weg."
Dinsdag werd gemeld dat het heien voorbij is en er alleen nog gewerkt zal worden aan het plaatsen van stalen damwanden. Dat pakte anders uit, tientallen omwonenden meldden bij de redactie van RTV Dordrecht dat er in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw geheid werd.
Update 12:31 uur:
De gemeente Dordrecht zegt geschrokken te zijn van de geluidsoverlast. Na overleg met de projectontwikkelaar is daarom besloten dat er alleen tussen 12:00 en 22:00 uur gewerkt wordt aan het waterstofstation. "Voor het werk van de eerste dagen was er geen andere oplossing mogelijk. Maar we gaan dit stevig met elkaar bespreken om te voorkomen dat we nog eens zo'n situatie krijgen", zegt wethouder Marc Merx.
BRON: mediapartner RTV Dordrecht